Tee jouluostokset turvallisesti myös verkossa – erotatko oikean CE-merkin väärennetystä?

Yhä useamman joululahjalistaan kuuluu elektroniikkaa, ja monet ostavat lahjat ulkomaisista verkkokaupoista. Ulkomaisiin verkkokauppoihin käytettiin viime vuonna lähes kaksi miljardia euroa*. Etenkin EU:n ulkopuolelta hankittujen tuotteiden turvallisuudessa on kuitenkin puutteita – ladattavassa lasten sähköautossa voi olla tulipalo- ja sähköiskuriski.

 

Tänäkin jouluna suosituimpia lahjatoiveita ovat sähköllä toimivat laitteet. Suomalaiset ostavat jopa 40 prosenttia verkkokauppaostoksistaan ulkomailta. Moni Euroopan ulkopuolelta ostettu tuote voi kuitenkin olla toimimaton suomalaisessa sähköverkossa, tai se voi olla jopa vaarallinen.

Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos kertoo, että kuluttajan kannattaa aina varmistaa, että tuotteessa on CE-merkki.

”CE-merkki on valmistajan vakuutus siitä, että laite täyttää kaikki eurooppalaiset vaatimukset”, Lindroos kertoo.

Jotkut valmistajat ovat harhaanjohtaneet kuluttajia väärennetyllä Chinese Export -merkillä, joka muistuttaa eurooppalaista CE-tunnistetta. Lindroos neuvoo, että oikeanlaisen CE-merkin voi tarkistaa esimerkiksi verkosta.

”Väärennös näyttää yllättävän samalta, mutta siinä ei ole minkäännäköisiä takeita siitä, että laite täyttäisi muun muassa turvallisuusvaatimuksia”, Lindroos sanoo.

 

Varmista oikea jännite ja pistotulppa

Verkkoshoppailijan on hyvä varmistaa, että ulkomailta tilattu laite soveltuu käyttöön Suomessa. Jännitteen täytyy olla sama kuin Suomen sähköverkossa, tai muuten laitteeseen tarvitsee erillisen muuntajan.

”Suomen jännite on 230V, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa on käytössä 110 voltin jännite. On erittäin vaarallista kytkeä laite korkeamman jännitteen verkkoon. Laite voi tuhoutua ja jopa syttyä tuleen.”

Myös pistotulpissa on eroa. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Ranskassa on erilaiset pistotulpat.

Lindroosin mukaan sähkölaitteiden suurimmat turvallisuusriskit ovat tulipalot ja sähköiskut. Esimerkiksi jouluvaloissa voi olla halvalla valmistettu muuntaja, jossa on huonot eristykset. Jos 230 voltin jännite lyö muuntajasta läpi ja siirtyy valoihin, niistä voi saada sähköiskun.

Tulipalon aiheuttaa useimmiten liikaa lämpiävä laite.

”Myös laitteet, joita ei liitetä suoraan sähköverkkoon, voivat syttyä tuleen. Usein syynä ovat vialliset lithium-akut”, Lindroos sanoo.

 

Jos laite pitää ääntä, lämpenee tai savuttaa, irrota se heti latauksesta

Jouluaattona paketista avattujen sähkölaitteiden toimintaa on hyvä tarkkailla aluksi. Lindroos ohjeistaa, että laitetta ei kannata jättää valvomatta kiinni sähköverkkoon.

Ensimmäinen lataus on hyvä tehdä valvotusti esimerkiksi seuraavana aamuna.

”Jos laite lämpenee, siitä nousee savua tai se pitää erikoista ääntä, se on syytä poistaa latauksesta ja selvittää, missä on vika.”

Lindroos myös ohjeistaa, että kannattaa aina varmistaa, että kotona on toimiva palohälytin.

 

 

Fakta: Sähkölaitteissa menevät rikki muuntajat ja laturit

  • Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes poistaa markkinoilta vuosittain yli sata vaarallista sähkölaitetta.
  • Eniten puutteita on ollut led-valaisimissa, verkkoliitäntälaitteissa, eli muuntajissa ja latureissa.
  • Tukes suositteleekin, että kuluttajan kannatta aina tarkistaa pakkauksen käyttö-, asennus- ja huolto-ohjeet sekä vastuutahon yhteystiedot.

Katso tästä aidon ja väärennetyn CE-merkin erot.

 

*Lähde: Selvitys perustuu Kaupan liiton teettämään tutkimukseen vuoden 2016 verkko-ostoksista. Tutkimukseen osallistui yhteensä 2 079 kuluttajaa. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS:n vastaajapaneelissa. Tutkimus julkaistiin 15.3.2017.

Lisätietoja:
Sirpa Aula
Viestintäpäällikkö
Vattenfall
puh. 040 518 6049
sirpa.aula@vattenfall.com

Vattenfall on johtava eurooppalainen energiayhtiö, joka on ollut sähköistämässä teollisuutta, tuottanut energiaa koteihin ja muuttanut elämää erilaisten innovaatioiden avulla jo yli sadan vuoden ajan. Nyt työskentelemme fossiilivapauden puolesta. Sen vuoksi Vattenfall tukee siirtymistä kestävään energiajärjestelmään ja panostaa uusiutuvaan energiantuotantoon sekä haluaa tarjota asiakkailleen älykkäitä energiaratkaisuja. Lisätietoa www.vattenfall.fi

Kysy chatissa