Seuraa kotiasi lomalla etänä – säästyt epämiellyttäviltä yllätyksiltä

Kotiaan voi seurata etänä erilaisten palvelujen kautta. Voit olla huoleti lomamatkan ajan, kun laitteet hälyttävät, jos jotain epätavallista tapahtuu. Näin säästyt kalliilta remonteilta, joita kesämyrskyt voivat aiheuttaa.

 

Kotiaan voi seurata erilaisten älykkäiden palvelujen avulla helposti etänä. Jos lähtee pitkälle lomamatkalle tai aikoo viettää koko kesän mökillä, tekniikan avulla voi nauttia kesälomastaan vailla huolta kodista.

Ennen lomalle lähtöä kannattaa tarkkailla kodin sähkönkulutusta, jotta saa käsityksen siitä, mikä asunnon normaali kulutus on.

”Omaa sähkönkulutustaan voi seurata tunnin tarkkuudella sähköverkkoyhtiön tai myyntiyhtiöiden verkkosivuilta tai vaikkapa näiden tarjoamien sovellusten avulla”, Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos opastaa.

Koska sähkönkulutus päivittyy palveluihin vuorokauden viiveellä, tsekkaus on hyvä muistaa tehdä hyvissä ajoin ennen lomalle lähtöä.

”Yöajan kulutuksesta saa hyvän kuvan siitä, mitä sähkönkulutus poissa ollessa pitäisi olla. Jos se on enemmän kuin muutama sata wattia, jotain sellaista on päällä, minkä ei pitäisi olla”, Lindroos sanoo.

 

Rikkinäisestä ikkunasta voi tulla suuret vahingot

Kodin kuntoa voi tarkkailla etänä myös nettiin kytketyillä lämpö- ja kosteusmittareilla.

Niiden avulla saa selville, onko esimerkiksi ovia jäänyt auki tai ovatko varkaat käyneet talossa.

”Jos esimerkiksi lämpötila laskee öisin alle 15 asteeseen, silloin ovi tai ikkuna on auki. Jos taas kosteus ylittää 80 prosentin, jostain pääsee vettä asuntoon sisään”, Lindroos sanoo.

Pelkästään rikkinäinen ikkuna voi tuoda asuntoon suuret vahingot, jos se jää pitkäksi aikaa epäkuntoon.

”Eläimet muuttavat kotiin, ja asunto on pian homeessa”, Lindroos kertoo.

Joskus myös kesämyrsky voi tehdä talossa tuhoja, joista on hyvä tietää lomareissulla.

”Jos puun oksa putoaa ja rikkoo esimerkiksi talon kattoa, kosteus- ja lämpötilatiedoista saa helposti selville, että jotain on vialla. Tieto auttaa minimoimaan vahinkoja”, Lindroos sanoo.

 

Mittarit hälyttävät, kun jotain epätavallista tapahtuu

Mittareita ei tarvitse vahtia jatkuvasti, vaan ne voi laittaa hälyttämään, jos jotain tavanomaisesta poikkeavaa tapahtuu. Tällöin tietää, että asunnolle on hyvä mennä katsomaan, onko kaikki kunnossa.

Sähkölaitteita voi myös ohjata etänä. Eräs apu murtovarkaiden hämäämiseen on se, että ohjailee valaisimia.

”Kun valoja sytyttää ja sammuttelee satunnaisesti, se voi auttaa pitämään varkaat loitolla”, Lindroos vinkkaa.

Ennen lomareissua ajatukset ovat helposti jo tulevassa matkassa. Lindroos muistuttaa, että siitä huolimatta kannattaa uhrata ajatus myös tyhjilleen jäävälle kodille.

”Ennen lähtöä katsoo, että kaikki jää järkevään kuntoon: vilkaisee tuntikulutuksen, sammuttaa turhat laitteet ja säätää päälle jäävät laitteet, kuten ilmanvaihdon, oikeisiin asetuksiin ja mahdollisimman pienelle sähkönkulutukselle.”

Lisätietoja:
Sirpa Aula
Viestintäpäällikkö
Vattenfall
puh. 040 518 6049
sirpa.aula@vattenfall.com

Vattenfall on johtava eurooppalainen energiayhtiö, joka on ollut sähköistämässä teollisuutta, tuottanut energiaa koteihin ja muuttanut elämää erilaisten innovaatioiden avulla jo yli sadan vuoden ajan. Nyt työskentelemme fossiilivapauden puolesta. Sen vuoksi Vattenfall tukee siirtymistä kestävään energiajärjestelmään ja panostaa uusiutuvaan energiantuotantoon sekä haluaa tarjota asiakkailleen älykkäitä energiaratkaisuja. Lisätietoa www.vattenfall.fi

Kysy chatissa