Artikkeli: Anna auringon lämmittää – älä unohda lämmitystä päälle loman ajaksi

Aurinkovoimalla saa ympäristöystävällistä sähköä, jota voi ostaa sähköyhtiöltä tai myös tuottaa itse. Aurinkopaneeleita ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä hankkimaan säästösyistä, sillä sähkön hinta pysyttelee edelleen maltillisena.

 

Suomalaiset ostavat mielellään tuuli- tai vesivoimalla tuotettua sähköä. Niiden lisäksi tarjolla on myös aurinkovoimaa, jonka suosio kasvaa koko ajan. Aurinkosähkösopimukseen liittyy aina alkuperätakuu.


- Alkuperätakuun avulla aurinkosähkön tuottajat saavat lisähintaa myymästään sähköstä. Tämän vuoksi aurinkosähköä on saatavilla myös tammikuisena yönä, vaikka aurinko ei paistakaan. Sähkön ei siis tarvitse olla tuotettu juuri samaan aikaan, kun sähköä käytetään, selvittää toimitusjohtaja Elina Kivioja Vattenfallilta.

Aurinkosähköä voi tuottaa myös itse, jos hankkii aurinkopaneelit kotiin tai mökille.

- Jos paneelit hankitaan sähköverkon piirissä olevaan kiinteistöön, ne kannattaa mitoittaa niin, että niiden tuotto riittää illan ja aamun sähkönkulutuspiikkeihin. Keskipäivällä paneelien sähköä voi ohjata esimerkiksi lämminvesivaraajalle, Kivioja neuvoo.

Jos mökki ei ole sähköverkon piirissä, kannattaa laskea tai mitata vuorokaudessa kuluva energia ja mitoittaa paneelit sen perusteella.

- Esimerkiksi reilun tuhannen watin paneelistolla eli neljällä paneelilla pystyy käyttämään jo jääkaappia ja kohtuullista määrää valoja ja elektroniikkaa.


Kun kysyntä pienenee, hintakin pienenee

- Sähköä ei tarvitse ryhtyä tuottamaan itse säästösyistä, sillä sähkön hinta on ollut koko alkuvuoden hyvin maltillisella tasolla. Johdannais- ja sähköpörssimarkkinoilla on ollut pieniä heilahduksia, mutta pidempiaikaista nousu- tai laskutrendiä ei esimerkiksi johdannaismarkkinalla ole näkynyt.


- Pörssituntihinnat ovat olleet useimmiten halvempia yöaikaan, kun kysyntä on matalimmillaan. Päivällä kysynnän kasvaessa hinta usein nousee. Suomen hinta-alueella pörssihinta on tällä hetkellä noin 4 senttiä kilowattitunnilta. Hinta on hyvin samalla tasolla, jolla keskihinta on ollut koko alkuvuoden, Kivioja kertoo.

Kysyntä ja tarjonta ovat suurimmat sähkön hintaan vaikuttavat tekijät. Keväällä ja kesällä esimerkiksi säiden lämpeneminen ja teollisuuden vähentynyt sähkönkäyttö laskevat sähkön kysyntää. Kysynnän laskiessa usein myös sähkön hinta laskee. Tarjontaan puolestaan vaikuttaa lumien sulaminen, joka parantaa vesitilannetta ja vesisähkön tuotantoa.


- Tosin ydinvoimaloiden huoltoseisokit ajoittuvat usein kesäaikaan, mikä puolestaan näkyy tarjonnan vähenemisenä.

 

Energiansäästövinkkejä kesään

  • Varmista, että lämmitys ei vahingossa unohdu päälle kesällä. Pahimmillaan se lämmittää helleaikaankin öisin, kun on viileämpää, eikä koti jäähdy. Oman kodin yökulutuksen voi tarkistaa tuntikulutuspalvelusta: öisin ei pitäisi kulua yli 0,5 kilowattituntia tunnissa.
  • Jos aurinko porottaa kuumasti, verhot kannattaa pitää päivisin kiinni auringon puolelta.
  • Ikkunoita kannattaa pitää auki iltaisin ja öisin, kun on viileämpää.
  • Sähkölaitteiden käyttöä kannattaa välttää, jos se on mahdollista. Niiden kuluttama sähkö muuttuu lämmöksi ja nostaa kodin lämpötilaa.

 

Lisätietoja:
Sirpa Aula
Viestintäpäällikkö
Vattenfall
puh. 040 518 6049
sirpa.aula@vattenfall.com

Vattenfall on johtava eurooppalainen energiayhtiö, joka on ollut sähköistämässä teollisuutta, tuottanut energiaa koteihin ja muuttanut elämää erilaisten innovaatioiden avulla jo yli sadan vuoden ajan. Nyt työskentelemme fossiilivapauden puolesta. Sen vuoksi Vattenfall tukee siirtymistä kestävään energiajärjestelmään ja panostaa uusiutuvaan energiantuotantoon sekä haluaa tarjota asiakkailleen älykkäitä energiaratkaisuja. Lisätietoa www.vattenfall.fi

Kysy chatissa