Tee-se-itse-mies tai -nainen: Muista nämä ennen kuin ryhdyt itse sähkötöihin!

Hellepäivinä tekee mieli viilentää sisäilmaa ilmalämpöpumpulla, mutta lommo sähkölaskussa pelottaa. Turha huoli, sillä Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos murskasi luvut ja päätyi 0,3–1,4 euroon hellepäivässä.

Sähkötyöt

 

Tavallinen omakotitaloasukas tai kesämökkeilijä saa säädösten mukaan tehdä vain pieniä sähkötöitä, ja niitäkin vain silloin, jos osaa varmasti tehdä ne oikein ja turvallisesti. Nämä työt ovat sellaisia, joista voi aiheutua vain vähäistä vaaraa tai häiriötä – ja tämäkin vain asentajalle itselleen.

Varsinaisia sähköasennustöitä ja sähkölaitteiden korjauksia saavat tehdä vain rekisteröidyt sähköalan ammattilaiset. Virheellisesti tehdyistä asennuksista ja kytkennöistä voi nimittäin aiheutua jopa välitön hengenvaara tai tulipalovaara.

Osta sähkötyöt ja -laitteet samassa paketissa

”Sähkötöitä vaativat laitteet kannattaa ostaa pakettina, jonka hintaan kuuluu myös asennus ja sähkötyöt. Näin välttyy ikäviltä yllätyskuluilta”, kertoo energia-asiantuntija Malkus Lindroos Vattenfallilta.

”Esimerkiksi kesäasunnoissa ilmalämpöpumput ja nyt erityiseen suosioon nousseet aurinkosähköjärjestelmät vaativat useimmiten sähkötöitä, jotka eivät aina automaattisesti kuulu pakettiin, vaikka järjestelmän mekaaninen asennus kuuluisikin”, Lindroos muistuttaa.

Varmista ammattilaisen pätevyys

Sähkötöiden tilaamisessakin on syytä olla tarkkana, jotta välttää ikävät vastuu- ja kustannusriidat. Valtakunnalliseen kuluttajaneuvontaan tuli viime vuoden aikana yli 150 sähkötöihin liittyvää valitusta tai yhteydenottoa. Usein aiheena olivat epäselvyydet työn laskutuksessa.

”Ennen kuin tilaa sähkötöitä, kannattaa varmistaa Tukesin nettisivuilta löytyvästä rekisteristä, että toiminnanharjoittajalla on riittävät toimintaoikeudet. Epäselvissä tapauksissa asiaa voi kysyä myös suoraan Tukesista joko puhelimitse tai sähköpostilla”, muistuttaa Tukesin ylitarkastaja Markku Suvanto.

Varmista ostotilanteessa sähkötöiden tekijä

Vaikka itse ei sähköasennuksia tekisikään, voi uudessa kodissa tai kesämökillä sellaisia olla edellisten omistajien tai vuokralaisten toimesta. Kaupan yhteydessä onkin syytä varmistua siitä, että sähköasennukset on tehty asianmukaisesti ja että niistä löytyvät vaadittavat dokumentit.

Kysy chatissa