Sähkönkulutus minimiin lomareissun aikana – Tarkista nämä, ennen kuin suljet oven!

Kesälomareissujen valmistelut ovat suomalaisilla kuumimmillaan. Osa lähtee ulkomaille, toiset mökille. Muutamalla pikkukikalla säästää helposti kesän aikana tyhjilleen jäävän kodin sähkölaskussa. Yhdellä muistisäännöllä vältyt myös ukkostuhoilta.

Kesän sähkösyöpöt

 

Vakituinen asunto kannattaa ehdottomasti asettaa kesäsäätöihin. Tässä helpot vinkit:

 1. Lämmitys pois
  Kaikki lämmitykset on syytä ottaa pois päältä kesällä. Kannattaa myös muistaa napsauttaa pois kylpyhuoneen lattialämmitys, sillä se vie käyttämättömänä turhaan energiaa. Kotona ollessa kannattaa kylpyhuoneen lattialämmitys säätää pienemmälle tai pitää suihkun käytön jälkeen vähän aikaa päällä kosteusvaurioiden välttämiseksi.
 2. Irrota laitteet pistorasioista 
  Laitteet tulee irrottaa pistorasioista kokonaan, eli pelkkä valmiustilaan asettaminen ei riitä. Kierrä siis koti läpi, ja irrota kaikki pienet sähkölaitteet, kuten televisio, tietokone, kahvinkeitin ja muut keittiölaitteet pistorasioista. Tämä toimenpide suojaa myös pölypaloilta ja ukkosvaurioilta. Sulakkeiden irrotus tai pääkytkimen kääntäminen ei nimittäin suojaa laitteita ukkosvaurioilta.
 3. Tyhjennä jääkaappi ja pakastin
  Myös kylmälaitteita voi ottaa pois päältä, sillä ne kuluttavat turhaan energiaa kesälämpimässä kodissa. Jos jääkaappi on mahdollista syödä tyhjäksi, kannattaa siis sekin sammuttaa. Useamman pakastimen kodeissa kannattaa pakasteet siirtää yhteen pakastimeen ja toinen sulattaa ja sammuttaa ennen loppukesän satokautta.
 4. Ilmanvaihto pienimmälle
  Ilmanvaihtokoneen voi poissaolon ajaksi asettaa minimiteholle. Kannattaa myös muistaa ottaa tuloilman lämmitys pois.
 5. Nykytekniikka vahtimaan kotia
  Kotiin asennettavien älylaitteiden avulla voi seurata ja turvata kotia monin tavoin. Lämpötilaa vahtiva laite kannattaa säätää hälyttämään lämpötilan laskiessa alle 15 asteen – näin tietää, jos vaikkapa ikkuna on mennyt rikki. Vesivahingoista hälyttää oma vahti. Voroja voi pelotella asettamalla valoja syttymään ja sammumaan automaattisesti eri huoneissa.
 6. Vanhat laitteet mökille
  Kodin elektroniikkalaitteistoa kannattaa uusia. Vanhat laitteet voi viedä mökille, jolloin niiden jäljellä oleva elinkaari tulee hyödynnettyä. Jos mökillä ei olla kesäaikaa kauempaa, jää laitteiden kuluttama ylimääräinen energia vähäiseksi. Vakituisessa asunnossa on syytä olla ne energiatehokkaimmat laitteet.
 7. Tarkista kulutuslukemat vielä ennen lähtöä
  Sähkön kulutusta mittaavasta palvelusta voi vielä tarkistaa vielä ennen lähtöä, ettei mitään sähkön suursyöppöä ole jäänyt päälle.

Vinkit antoi Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.

Vattenfall on yksi Suomen suurimmista valtakunnallisista sähkönmyyjistä. Vattenfall tarjoaa myös erilaisia energiafiksuja tuotteita sekä jakaa neuvoja ja tietoa energiatehokkaaseen elämään. Vattenfall edistää kestävää kehitystä yhdessä kuluttajien kanssa. www.vattenfall.fi

Kysy chatissa