Kolme vinkkiä energiansäästöön kerrostaloasunnossa

Energia-asiantuntijamme Malkus Lindroos antaa pimeän kauden osuvimmat energiavinkit. Talven lähestyessä kerrostaloasukkaiden sähkönkäyttö on huipussaan, sillä kotona vietetään yhä enemmän aikaa.

 

– Valitsemalla oikeanlaisia lamppuja ja käyttämällä laitteita tarpeen mukaan voi kuitenkin säästää energiaa ja euroja – mukavuudesta tinkimättä, energia-asiantuntija Malkus Lindroos Vattenfallilta sanoo.

Vinkki 1: Suosi led-lamppuja

Led-lampun sähkönkulutus on noin 20 % vastaavan halogeenipolttimon sähkönkulutuksesta. Vaihda led-lamput ensimmäisenä valaisimiin, jotka ovat aina tai usein päällä.

– Ledit tulevat syrjäyttämään energiansäästölamput muutamassa vuodessa. Energiansäästölamppujen huono maine liittyy osittain niiden heikkoon värintoistoon, minkä takia valaistus voi tuntua kolkolta ja valjulta. Mukavampaa valoa saa led-lampuilla, joiden värintoisto on hyvin lähellä hehkulamppua.

Ledit myös kuluttavat hieman vähemmän energiaa kuin energiansäästölamput. Vaikka ledeillä on hintaa, ne maksavat itsensä takaisin ajan kanssa, Lindroos kertoo.

Vinkki 2: Sulje turhat laitteet

Kodeissa on yhä enemmän elektroniikkaa, televisioita ja tietokoneita lisälaitteineen. Ne voivat helposti unohtua päälle talviaikaan.

– Kannustan käyttämään viihde-elektroniikkaa vain tarpeen mukaan. Näin pimeään aikaan esimerkiksi televisio saattaa jäädä päälle tuntikausiksi ja toimia valaisimen korvikkeena, vaikka televisio kuluttaa enemmän sähköä valaisemiseen kuin mikä tahansa lamppu, Lindroos sanoo.

Vinkki 3: Mittaa laitteiden sähkönkulutus

Mittaa ainakin iäkkäimpien sähkölaitteidesi sähkönkulutus kulutusmittarilla ja vertaa lukemia laitteiden keskimääräiseen kulutukseen. Asiakkaanamme voit lainata meiltä kulutusmittarin maksutta.

– Onko kodissasi jääkaappi, pesukone tai kirkas jalkalamppu, jolle on jo karttunut ikää? Tällainen laite voi paljastua energia-ahmatiksi.

Jos päätät ostaa uuden laitteen, vertaile mallien energiankulutuksia. Ja pidä uudesta laitteestasi hyvää huolta huoltamalla sitä ohjeiden mukaan, Lindroos toteaa.

Kysy chatissa