Sähkönsäästössä vaanii yllättäviä sudenkuoppia – älä sorru näihin!

Sähkölasku on useissa kotitalouksissa iso vuosittainen kuluerä, josta on vaikea päästä eroon. Vaihtoehdoksi jää sähkön säästäminen. Vattenfallin energia-asiantuntija kannustaa kiinnittämään huomiota lämmitykseen ja lämpimän veden käyttöön.

Sähkönsäästö-vinkkejä

 

Tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista kuluttajista pitää sähkölaskua merkittävänä kulueränä. Useimmat koettavat säästää sähköä käyttämällä kodin sähkölaitteita järkevämmin; sammutetaan turhia valoja, pestään täysiä pyykkikoneellisia ja suositaan energiatehokkaita kodinkoneita.

Sähköyhtiö Vattenfallin energia-asiantuntijan Malkus Lindroosin mukaan huomio kannattaa ensimmäisenä kiinnittää lämmitysmuotoon.

– Sähkölämmitteisessä talossa sähköä kuluu lämmityskaudella kuitenkin lämmitykseen, eikä sinänsä ole väliä, syntyykö lämpö vaikkapa siitä että valot ovat päällä vai tuottaako lämpöä sähköpatteri, Lindroos kertoo.

Tyypillinen sähkölasku sähkölämmitteisessä talossa vaihtelee kuukausittain lämmitystarpeen mukaan. Keskimäärin lasku on reilu 200 euroa kuukaudessa, mutta kylmimpinä talvikuukausina siis enemmän.

– Sähkölämmittäjän säästö syntyy silloin, kun kodin lämmitystarve vähenee. Esimerkiksi asteen pudotus lämpötilassa pienentää laskua noin 5 prosenttia. Säästö voi olla merkittävä, vaikka lämpöä lasketaan vain yhdestä huoneesta tai esimerkiksi työpäivän ajaksi, Lindroos neuvoo.

Ilmalämpöpumpun oikea käyttö pienentää sähkölämmittäjän sähkölaskua.

– Ilmalämpöpumppu ottaa suuren osa energiasta ulkoilmasta, jolloin sähkön osuus jää kolmannekseen.

Suhteuta sähkölaitteiden kulutus oikein

Jos asuntoa lämmitetään jollain muulla kuin sähköllä, kaikilla säästökeinoilla on Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroosin mukaan vaikutusta.

– Huomio tulisi kiinnittää ennen kaikkea niihin laitteisiin, jotka ovat päällä kaiken aikaa, kuten valoihin, jääkaappiin tai viihde-elektroniikkaan. 60 watin hehkulamppu, joka on aina päällä, maksaa noin 60 euroa vuodessa, Lindroos laskee.

Monessa kodissa sähkön piilokuluttaja on lämmin vesi, joka voi kuluttaa sähköä, vaikka asuntoa lämmittäisi puilla.

– Arjessa harvoin huomaa, kuinka lämpimän veden mukana lavuaariin lasketaan energiaa. Esimerkiksi vartin suihku kuluttaa energiaa yhden saunomiskerran verran, Lindroos huomauttaa.

Lindroos varoittaa säästötalkoisiin ryhtyviä menemästä liiallisuuksiin, jolloin vaarana voivat olla asunnon kosteus- ja jäätymisvauriot.

– Esimerkiksi nopeat lämpötilanvaihtelut voivat aiheuttaa kosteusongelmia. Eli, jos aikoo sammuttaa lämmöt mökiltä lähtiessä, kannattaa mökki tuulettaa kunnolla, jotta lämmin ilma ei jäähdy sisällä ja siirrä kosteutta rakenteisiin.

 

Kyselytutkimuksen kuluttajille sähköön liittyvistä asioista on toteuttanut YouGov Finland Vattenfallin toimeksiannosta. Tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä 13.5.–18.5.2014 välisenä aikana YouGovin kuluttajapaneelissa. Paneeliin kuuluu yli 20.000 suomalaista. Kyselyn vastaajamäärä on 1014.

 

Vuoden Energiaperhe -kilpailussa säästetään urakalla sähköä

Vattenfallin järjestämässä Vuoden Energiaperhe -kilpailussa näyttelijä Kai Lehtinen, tv-juontaja Olga Temonen ja laulaja Marita Taavitsainen aloittivat vuoden alussa energiatalkoot, joissa tarkoituksena oli pienentää sähkönkulutusta 10 prosenttia. Tällä hetkellä kisaa johtavan Lehtisen säästö on jo yli 50 prosenttia.

Ekologisesti asuvan Lehtisen perhe on onnistunut pudottamaan sähkölaskuaan pienellä huomioimisella.

– Koko perhe on oppinut sammuttamaan valot ja sulkemaan ovet perässään, Lehtinen kehuu.

Olga Temosen vanhassa maalaistalossa on osa talosta pidetty kylmänä.

– Ison talon sali lämmitetään seuraavan kerran jouluksi, Temonen kertoo.

Vilukissaksi tunnustautuva Marita Taavitsainen on opetellut käyttämään ilmalämpöpumppua tehokkaammin.

– Ei tämä helppoa ole ollut, villasukat esiin kaivanut Taavitsainen huokaa.

Kaiken kaikkiaan puolessa vuodessa perheet ovat onnistuneet säästämään 600–1000 euroa sähkölaskussa.

 

Vattenfall myy sähköä kaikkialle Suomeen (lukuun ottamatta Ahvenanmaata) ja on Suomen kolmanneksi suurin sähkön myyjä. Meiltä voit valita itsellesi sopivan sähkösopimuksen ja tavan, jolla haluat sähkösi tuotetun. Tarjoamme ja kehitämme asiakkaillemme myös muita sähköön liittyviä tuotteita ja palveluita, joiden avulla voit ottaa sähkölaskusi hallintaan. 

Kysy chatissa