Time in controller:20.6.2024 9.13.20

Tämän hetkiset sähkökatkot

sahkokatko_1030x569.jpg

Tämän hetkiset sähkökatkot löydät sähkökatkokartasta. Kova tuuli, ukkonen, myrsky tai talven lumituiskut voivat aiheuttaa sähkönjakelukeskeytyksen. Toisinaan myös metsä- ja maakaivuutyöt sekä pieneläimet aiheuttavat sähköhäiriöitä. Saat lisätietoa oman alueesi sähkökatkoista verkkoyhtiöltäsi. Verkkoyhtiösi tiedottavat sähkökatkoista usein tekstiviestillä. 

 

Toimi näin sähkökatkon aikana

 

  • Tarkista ensin sulakkeet.

  • Jos sulakkeet ovat ehjät, soita paikallisen jakeluverkonhaltijan vikapalvelunumeroon. Löydät oman jakeluverkonhaltijasi tiedot Vattenfallin sopimusvahvistuksesta. Jakeluverkonhaltijoiden verkkosivut löytyvät myös Energiateollisuus ry:n karttapalvelun kautta.  

  • Jos sähkön jakelun häiriö koskee laajempaa aluetta, on häiriö jo yleensä tiedossa ja korjaustoimenpiteet aloitettu. Tällöin usein nauhoitettu häiriötiedote vikapalvelunumerossa kertoo tiedossa olevan sähkökatkotilanteen alueellasi. 

  • Jos valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin sähköjen palauduttua, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa katkaise sähkö pääkytkimestä ja soita paikallisen jakeluverkonhaltijan vikapäivystykseen. 

Energiateollisuus ry:n sähkökatkokartasta  löydät tiedon tämän päivän sähkökatkoista

Sähkökatkokartta

Suurhäiriöt

Suurhäiriössä saat tilannetietoa Yle Radio Suomen alueradioiden kautta. Oman alueesi radio tiedottaa nopeasti tilanteesta ja kertoo, mitkä alueet ovat ilman sähköä, ja koska tilanteen arvioidaan korjautuvan. 

Minkälainen on sähkökatkoihin liittyvä korvauskäytäntö?

Paikallinen verkkoyhtiö huolehtii sähkön siirrosta ja muista sähköverkkopalveluista omalla verkkoalueellaan.  Näihin asioihin kuuluvat myös lakisääteiset sähkökatkojen vakiokorvaukset. Otathan siis yhteyttä omaan verkkoyhtiöösi vakiokorvausasioissa.

Energiavirasto

 

Näin varaudut sähkökatkoon 

  • Tietokoneelle ja muille tärkeille sähkölaitteille kannattaa hankkia UPS-suojaus. Se suodattaa jännitteen vaihtelut, turvaa tietojen tallentamisen ja laitteen turvallisen alasajon sähkökatkon aikana. 

  • Jos katkeamaton sähkönjakelu on välttämättömyys, kannattaa hankkia oma varasähköjärjestelmä, esimerkiksi maatiloille polttomoottori- tai traktorikäyttöinen aggregaatti.

Löysitkö vastauksen kysymykseesi? 

Asiakaspalvelumme sivuilta löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin sähkösopimuksiin, muuttoon, laskutukseen ja Oma energia -palveluun liittyen.  

Asiakaspalvelu 

Ota yhteyttä 

Kysy chatissa