Time in controller:19.5.2024 1.40.58

Näin luet sähkölaskuasi

Sähkölasku sisältää hyödyllistä tietoa. Laskun ensimmäiseltä sivulta löydät yhteenvedon sähkölaskustasi. Kakkossivulta löydät sähkönkulutusta ja hintoja koskevat tarkemmat tiedot. Muistathan, että sähkölaskusi löytyvät myös Oma energia -palvelusta.

 

Näin luet laskuasi

 1. Asiakasnumero: Vattenfallin asiakkaana sinulla on henkilökohtainen asiakasnumero. Saatat tarvita asiakasnumeroa mm. sähkösopimuksen uusinnan yhteydessä tai kirjautumisessa Oma energia -palveluun.

  Käyttöpaikan tunnus: Käyttöpaikkanumero on numerotunnus kotisi tai vapaa-ajan asuntosi osoitteeseen, jossa sähköä käytetään.

  Vuosikäyttöarvio: Laskullasi näkyy myös aikaisempaan kulutukseen perustuva vuosikäyttöarvio (kWh).

 2. Sopimus voimassa: Jos sinulla on määräaikainen sopimus, näet laskulta sopimuksen päättymispäivämäärän.

  Laskun loppusumma: Laskusi muodostuu kiinteästä perusmaksusta (€/kk), kulutetun sähköenergian mukaan määräytyvästä kulutusmaksusta (energia snt/kWh) ja arvonlisäverosta.

 3. Laskuerittely: Laskun toinen sivu koostuu tarkemmasta kulutuslaskun erittelystä. Erittelyssä esitetty sähkönkulutus vastaa osoitteessasi toteutunutta sähkökulutusta tietyllä aikavälillä. Sähkönkulutus on ilmoitettu kilowattitunteina (kWh). Lisäksi erittelyssä on ilmoitettu kuukausittainen veloitettava perusmaksu ja muut mahdolliset palvelumaksut. Tältä sivulta löytyy myös laskun maksuun liittyvää ohjeistusta.

 

Lue lisää: Mitä kilowattitunti tarkoittaa? 

Näin sähkölaskun summa muodostuu


Sähkön hinta muodostuu sähkönmyynnistä, sähkön siirtopalvelusta ja veroista. Vattenfall laskuttaa sinulta vain sähkönmyynnin.

Sähkölaskusi muodostuu:

 • perusmaksusta (€/kk),
 • kulutetun sähköenergian mukaan määräytyvästä kulutusmaksusta (snt/kWh), 
 • arvonlisäverosta.

Laskullasi näkyy myös sähkön vuosikulutusarvio.

Miksi saan kaksi laskua?

 • Vattenfallin lasku koskee vain sähkönmyynnin osuutta. Laskutamme sinua myyntisopimuksen ja sähkönkulutuksesi mukaisesti.

 • Paikallinen verkkoyhtiösi vastaa sähkön siirrosta ja laskuttaa siitä omalla laskullaan verkkosopimuksen ja hinnastonsa mukaisesti.

 

 

lasku_etupuoli.svg

 

lasku_takapuoli.svg

 

Tuntisähkö-asiakkaalle

 

Miksi en näe laskulla tarkkoja tuntihintoja? 


Tuntikohtaisia energian hintoja tai tuntikohtaista sähkönkulutusta ei erikseen eritellä sähkölaskulla. Laskulla näkyy vain kuukauden keskihinta. Se lasketaan seuraavasti: 

 • Kuluttamasi energia per tunti kerrotaan tuntihinnalla, ja siihen lisätään vielä alv + Vattenfallin marginaali. 
 • Tämän jälkeen kaikki yksittäisten tuntien kustannukset lasketaan yhteen, ja tämä on laskutettava energian hinta.
 • Laskulla näkyvä Spot-energian hinta on koko kuun laskutettu energia jaettuna koko kuun kulutuksella.

Tuntikohtaiset hinnat ovat nähtävillä Vattenfallin Oma energia -palvelussa, Oma kulutukseni -osiossa. Valitse siellä päiväkohtainen näkymä, niin näet sekä tuntikohtaiset spot-hinnat että tunnin kulutuksesi. Muista laittaa raksi ruutuun ”SPOT hintasarja” jotta näet myös hinnat.  

Miten negatiiviset tuntihinnat laskutetaan? 


Tuntihinnat ovat joskus negatiivisia sääolosuhteiden ja sähköntuotannon muutosten takia. Jos hinta on negatiivinen, et maksa sähköstä, vaan saat jopa hyvitystä joiltain tunneilta sähkön käyttämisestä. Negatiivinen tuntihinta miinustetaan Vattenfallin marginaalista. Marginaalia suuremmat negatiiviset hinnat siis aiheuttavat tilanteen, jossa sähkönkulutuksesta maksetaan asiakkaalle. 


Negatiivisten tuntien aikana sähköä ei kuitenkaan kannata tuhlata, sillä sähkönsiirtoyhtiö veloittaa normaaliin tapaan sähköveron ja sähkönsiirtomaksun. Lisäksi joillakin sähköverkkoyhtiöillä on käytössä tehomaksu, jos käytät sähköä merkittävästi tavallista enemmän. 

Energian mittayksikkönä käytetään kilowattituntia (kWh).  Mutta kuinka paljon 1 kWh on rahassa mitattuna?

Lue tästä
Kysy chatissa