Mitkä asiat vaikuttavat sähkön hintaan?
Oletteko miettineet, miksi sähkön hinta jatkuvasti nousee ja laskee? Monet erilaiset tekijät vaikuttavat hintojen muodostumiseen ja vaihteluun. Autamme teitä tarkkailemaan hintojen liikahduksia ja hyötymään niistä.
Kysyntä ja tarjonta vaikuttavat sähkön hintaan
Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla on satoja toimijoita. Seuraavan päivän sähköenergian hinta määräytyy spot-markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Keskeisiä toimijoita näillä markkinoilla ovat tarjontapuolella voimalaitoksia omistavat sähkön tuottajat ja ostopuolella sähkön vähittäismyyjät sekä suuret teollisuuslaitokset. Hinta asetetaan pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa.
Sää
Sää vaikuttaa sähköntuotantoon ja sitä kautta hintaan. Pohjoismaisilla markkinoilla vesivoiman saatavuuteen vaikuttavat eniten talven lumisuus ja pitkät sadekaudet. Mitä enemmän lunta talvella on, sitä enemmän sulanutta lunta saadaan vesivoimaloiden altaisiin ja sitä kautta voidaan hyödyntää sähköntuotantoon.
Tuulisähkön tuottaminen vaatii luonnollisesti sopivat tuuliolosuhteet. Euroopassa tuulivoimaa voidaan hyödyntää laajalti voimakkaiden ilmavirtausten takia.
Myös lämpötilat vaikuttavat sähkön hintaan. Esimerkiksi talvella kotitaloudet kuluttavat paljon sähköä lämmittämiseen.
Maailmantalous ja raaka-aineiden hinta
Kun globaali taloustilanne on hyvä ja eletään noususuhdanteessa, sähkön kysyntä kasvaa. Nousseeseen kysyntään vastataan lisäämällä energiantuotantoa. Globaali talouskasvu voi myös nostaa esimerkiksi hiilen, raakaöljyn ja maakaasun hintoja niiden kysynnän kasvaessa. Näiden raaka-aineiden hinnat puolestaan vaikuttavat sähkön markkinahintaan.
Poliittisilla päätöksillä voi olla vaikutusta siihen, mistä energialähteistä sähköä tuotetaan. Esimerkiksi hiili- ja ydinvoiman tuotanto on usein poliittinen ja yhteiskunnallinen päätös.
EU:n päästökauppa
Osaltaan sähkön hintaa liikuttelee EU:n sisäinen päästökauppa. Sen perimmäisenä ideana on, että yritysten täytyy maksaa hiilidioksidipäästöistään.
Päästöoikeudet ostetaan aluksi viranomaisilta huutokaupassa, joka määrittää yhden päästöoikeuden hinnan. Sen jälkeen yritykset voivat käydä keskenään oikeuksilla kauppaa. Yksi päästöoikeus tarkoittaa oikeutta tuottaa yksi hiilidioksiditonni päästöjä.
Päästöoikeudet ovat koko EU:n laajuista kauppatavaraa: jos yritys aikoo tuottaa rajoitusta enemmän hiilidioksidipäästöjä, sen täytyy ensin ostaa lisää oikeuksia. Kun oikeuksista on kilpailua, näkyy se myös sähkön hinnassa.
Sähkön hinnan kolme osatekijää
Yrityssähkön kokonaishinta on kolmen tekijän summa: sähköenergian myyntihinta + sähkönsiirtomaksu + sähkövero.
Sähköenergian myyntihinta koostuu perusmaksusta sekä sopimuksesta riippuen joko kiinteästä tai sähköpörssin määrittämästä hinnasta. Yksityisasiakkaiden täytyy maksaa lisäksi myös arvonlisävero.
Sähkön hintavaihtelut puolestaan perustuvat loppupeleissä sähkön kysyntään ja tarjontaan. Kun kulutusta on paljon, sähköntuotantoa on lisättävä. Joskus joudutaan ottamaan käyttöön kalliimpia tuotantomuotoja, kuten hiilivoimaa. Siksi sähkön hinta kallistuu.
Sähkönkulutus ja -hinta ovat usein alhaisimmillaan öisin ja viikonloppuisin, sillä suurin osa yrityksistä kuluttaa sähköä vain arkipäivisin.
Tuntihinnoiteltu pörssisähkösopimus on toimiva vaihtoehto, jos yrityksen kulutus on ohjattavissa tai sijoittuu edullisiin ajankohtiin. Pörssisähkön hinnat määräytyvät kaikissa Pohjoismaissa yhteisen Nord Pool -sähköpörssin mukaan. Sähköä myös viedään ja tuodaan maiden välillä.
Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, ettei yhden tekijän muutos ole suoraan verrannollinen hinnan muutokseen, vaan hinta määräytyy aina kaikkien tekijöiden yhteisvaikutuksesta.
Lataa yrittäjän sähköopas
Mitä yrittäjän ainakin pitää tietää sähköstä?
Jotta sinun yrittäjänä ei tarvitse käyttää aikaa sähköasioiden selvittämiseen, kokosimme sinulle oppaan olennaisimmista sähköntuotantoon, -hinnoitteluun ja vastuullisuuteen liittyvistä asioista.
Sähkömarkkinat
Sähkön hinta vaihtelee markkinoilla niin maailmantalouden kuin sadetilanteenkin mukaan. Asiantuntijamme Peter Strandberg pitää sinut ajan tasalla sähkön hintaennusteista, hinnan kehityksestä ja siihen vaikuttavista asioista.
Lue uusin sähkömarkkinakatsaus
Valitse sopivin sopimus
Kiinteähintainen sopimus
Kiinteähintaisessa sopimuksessa hinta pysyy muuttumattomana koko sopimuskauden ja määräytyy sopimuksentekohetkellä vallitsevan markkinahinnan mukaan. Markkinoiden heilahtelut eivät siis vaikuta hintaan, joten sinulle ei koidu yllätyskustannuksia. Kiinteähintainen sopimus on määräaikainen. Se solmitaan yleensä 24-48 kuukaudeksi kerrallaan.
Sopii teille, jos
- Haluatte tietää tulevaisuuden hintatason etukäteen
- Haluatte helpottaa budjetointia
Spot-sopimus
Spot-sopimuksessa hinta on täysin läpinäkyvä. Se seuraa Nord Pool -sähköpörssin hintoja, eli vastaa markkinoiden keskimääräistä tasoa. Jokaisen tunnin pörssihinnat ovat nähtävissä edeltävänä päivänä kello 14. Sopimus on voimassa toistaiseksi.
Sopii teille, jos
- Ymmärrätte sähköpörssin hinnanvaihteluita
- Haluatte hyödyntää markkinoiden hintavaihteluja ja maksatte sähköstä aina ajankohtaisen markkinahinnan
- Käytätte sähköä enemmän edullisimpina tunteina tai voitte ohjata sitä edullisimmille tunneille
- Tilanteenne ja energiantarpeenne muuttuu usein
Miksi Vattenfall?
Kilpailukykyinen hinta
Asiantuntijamme varmistavat, että saat sähköä aina kilpailukykyiseen hintaan. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi säätila, taloustilanne, päästökauppa sekä voimalaitosten huoltokatkot.
Fossiilivapaata sähköä tavallisen sähkön hinnalla
Myymme vain fossiilivapaata sähköä pienyrityksille ja kotitalouksille. Fossiilittoman sähkön ostajana saat kuukausittain raportin CO2-päästövähennyksistäsi.
Asiantunteva eurooppalainen sähköyhtiö
Vattenfallilla on lähes 10 miljoonaa asiakasta eri puolilla Eurooppaa. Meillä on käynnissä useita kunnianhimoisia kansainvälisiä hankkeita ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Kuluttajat valitsivat meidät jo kuudennen kerran peräkkäin Suomen vastuullisimmaksi sähköyhtiöksi vuonna 2024.