Time in controller:21.5.2024 20.23.21

vattenfall-logo-for-websites-200-px.png

Näin vähennät hiilivoiman käyttöä

Fossiilittoman sähkösopimuksen valitseminen on tärkeää, sillä siten varmistat, että kuluttamasi määrä sähköä on aina tuotettu fossiilittomasti. Kuitenkin pistorasiasta tulee sekasähköä, joten myös kulutusajankohtaa tarkkailemalla voit vaikuttaa fossiilisten polttoaineiden käyttöön.

Fossiilittomia energiantuotantotapoja käytetään yleensä aina kun se on mahdollista. Esimerkiksi aurinkopaneelit, tuuli- ja ydinvoimalat tuottavat joka hetki niin paljon kuin mahdollista.
Fossil-free-energy-solar-wind-nuclear-720x350-new.pngSen sijaan fossiilisia polttoaineita käyttävät voimalat on mahdollista laittaa päälle ja pois tarpeen mukaan. Jos uusiutuvilla ja ydinvoimalla saadaan tuotettua riittävästi sähköä, ei esimerkiksi hiilivoimalaitoksia tarvitse käynnistää. Ne käynnistetään vasta kun muut tuotantotavat eivät pysty vastaamaan kysyntään.

Käytännössä tällaisia hetkiä voivat esimerkiksi olla arkiaamut ja iltapäivät, jolloin sekä tehtaat että kotitaloudet kuluttavat paljon sähköä. Kaikkein suurimpia kulutuspiikkejä aiheuttavat kylmät talvipäivät, jolloin lämmitystarve on suuri.
 

Kuluta silloin kun muut eivät – ja säästä samalla rahaa

Jos pystyt välttämään sähkönkulutusta piikkiaikoina, ei fossiilisia polttoaineita tarvita yhtä paljon. Tämä tarkoittaa arjen tekoja – pese vaikkapa pyykkiä hieman myöhemmin illalla. Se voi tuntua pieneltä, mutta käytännössä säästit sillä pyykinpesun verran hiilivoiman aiheuttamia päästöjä.


Kulutuksen tarkkailun voi muuttaa taloudelliseksi teoksi valitsemalla sähkön pörssihintaa seuraavan sähkösopimuksen. Tällaisella sopimuksella maksat sähköstäsi aina juuri sen hetkisen hinnan mukaan. Kulutuspiikkien aikana hinta on useimmiten korkeimmillaan, sillä fossiiliset polttoaineet ovat kalliita ja vaativat päästöoikeuksia.


Ajoita sähkönkulutuksesi tuntihintojen mukaan. Erityisen paljon se kannattaa, jos pystyy ohjaamaan lämminvesivaraajaansa tai kodin sähkölämmitystä vuorokauden edullisimmille tunneille. Yön tunnit ovat yleensä edullisimpia, joten ne kannattaa ottaa tehokäyttöön.

Lue lisää pörssihintaisesta sähkösopimuksesta

Valitse kotiisi fossiilittomasti tuotettua sähköä. Meiltä voit aina valita mieleisesi tuotantomuodon. 

Tutustu sähkösopimuksiin

vattenfall-logo-stacked.png

Vattenfall on sitoutunut taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan. Suomessa kaikki kuluttajille myymämme energia on 100% vapaata fossiilisista polttoaineista. Maailmanlaajuisesti tavoitteemme on luopua fossiilisista polttoaineista - Pohjoismaissa vuoteen 2030 mennessä. Olemme ylpeitä saavutuksistamme, jotka olemme saaneet aikaan yhdessä asiakkaidemme kanssa.

Kysy chatissa