Syksy tulee – näin hillitset sähkönkulutusta ja ilmastonmuutosta

Sähkön kysyntä kasvaa, kun digitalisaatio etenee ja sähköautoilu yleistyy. Eri arvioiden mukaan sähkön kulutus kaksinkertaistuu maailmanlaajuisesti vuoteen 2060 mennessä. Ilmastonmuutos ajaa samalla energiamarkkinoita kohti fossiilittomia vaihtoehtoja. Eduskunta hyväksyi hiljattain lain uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta.

 

Uusi laki on teknologianeutraali, mikä tarkoittaa sitä, että eri tuotantomuodot pistetään kilpailemaan keskenään. Markkinaohjatun tuen piirissä on aluksi vain alle kaksi prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta.

Kotitalouksilla on valtiovaltaa suurempi ohjausvaikutus siihen, millaista sähköä Suomessa kulutetaan. Fossiilittomuus ja päästöttömyys merkitsevät energiayhtiöille aikaisempaa enemmän.

Kohti fossiilittomuutta

Vattenfall on esimerkiksi sitoutunut siihen, että sen sähköntuotanto muuttuu kokonaan fossiilittomaksi. Jo nyt asiakkaille tarjotaan vaihtoehtoa, joka ei tuota ilmaston kannalta haitallisia päästöjä. Vattenfall tuottaa energiansa ydinvoiman, vesivoiman ja tuulivoiman yhdistelmällä.

”Kotitaloudet voivat omilla valinnoillaan vaikuttaa hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Yhden perheen siirtyminen hiilivapaaseen sähköön vähentää vuodessa 2 800 kiloa hiilidioksidipäästöjä – saman verran päästöjä syntyy yhden hengen neljällä edestakaisella lomalennolla Thaimaahan ja takaisin”, kertoo Vattenfallin kuluttaja-asiakasmyynnistä vastaava Taija Sjöblom.

Eniten hiilipäästöjä aiheuttavia fossiilisia polttoaineita ovat kivihiili, öljy ja maakaasu, jotka ovat syntyneet vuosituhansien aikana muinaisten eliöiden jäänteistä.

”Jo pienillä teoilla on vaikutusta. Kotitaloudet voivat säästää esimerkiksi sähkölaitteiden ja veden käytössä helposti”, Sjöblom muistuttaa.

 

Yhden kotitalouden siirtyminen hiilivapaaseen eli fossiilittomaan energiaan vähentäisi hiilidioksidipäästöjä* 2 800 kg vuodessa. Se vastaa yhden hengen neljää edestakaista Thaimaan lomalentoa (*ICAON hiilimittarilla laskettuna).

 

Viisi vinkkiä hiilipäästöjen vähentämiseen:

1: Hyödynnä viilenneet yöt ja tuuleta ristivedolla, jolloin et tarvitse enää koneellista jäähdytystä.

2: Muista loman loputtua palauttaa märkätiloihin lämmitys takaisin. Aika on otollinen homeelle, kun ilman suhteellinen kosteus on korkealla ja lämpöäkin riittää.

3: Puhdista ilmanvaihdon ja ilmalämpöpumpun suodattimet, kun siitepölykausi on päättymässä.

4: Palauta ilmanvaihtokoneen lämmön talteenotto käyttöön ilmojen viiletessä ja lämmitä mahdollisimman pitkään pelkällä ilmalämpöpumpulla, kun lämmityskausi alkaa.

5: Käytä lämmintä vettä säästeliäästi. Saunassa on energiatehokkaampaa lämmitellä kuin suihkussa.

Lisätietoja:
Sirpa Aula
Viestintäpäällikkö
Vattenfall
puh. 040 518 6049
sirpa.aula@vattenfall.com

Vattenfall on johtava eurooppalainen energiayhtiö, joka on ollut sähköistämässä teollisuutta, tuottanut energiaa koteihin ja muuttanut elämää erilaisten innovaatioiden avulla jo yli sadan vuoden ajan. Nyt työskentelemme fossiilivapauden puolesta. Sen vuoksi Vattenfall tukee siirtymistä kestävään energiajärjestelmään ja panostaa uusiutuvaan energiantuotantoon sekä haluaa tarjota asiakkailleen älykkäitä energiaratkaisuja. Lisätietoa www.vattenfall.fi

Kysy chatissa