Mökki talviteloille – näillä vinkeillä vältät kosteusvauriot

On taas se aika vuodesta, kun mökkikansa joutuu hyvästelemään rakkaat mökkinsä talven ajaksi. Mökeillä riittää kaikennäköistä puuhaa syksyllä puutarhakalusteiden varastoimisesta lähtien. Näillä asiantuntijan vinkeillä vältyt ikäviltä homepilkuilta kevätauringon taas pilkistäessä!

Mökkimaisema Suomessa

 

Muistilista mökin talvikuntoon laittajalle:

1. Älä jätä kosteita tai märkiä tavaroita sisälle

Märkien tavaroiden varastoiminen aiheuttaa usein ongelmia. Kesän jälkeen ei siis kannata nostaa esimerkiksi puutarhakalusteita sisään märkinä.

2. Tuo herkimmät kosteutta imevät materiaalit pois mökiltä talveksi

Luonnonkuidut, kuten mökeillä suositut puuvilla ja pellava imevät paljon kosteutta. Herkät tekstiilit, esimerkiksi pellavaverhot, kannattaa siis tuoda talveksi mökiltä pois ja varastoida ne kuivissa tiloissa.

3. Muista kunnollinen tuuletus pois lähtiessä

On oleellista muistaa tuulettaa käytön aikana syntynyt kosteus kunnolla pois aina ennen kotiin lähtöä. Ovet ja ikkunat on syytä jättää auki vähintään 15 minuutiksi, jotta sisälle kertynyt lämmin ja kostea ilma poistuu ja kuivempaa ulkoilmaa pääsee tilalle.

4. Huolehdi järkevästä lämmityksestä

Mökinomistajia neuvotaan usein käyttämään kuivanapitolämmitystä, eli huolehtimaan, että sisäilma on muutaman asteen ulkoilmaa lämpimämpää, jolloin suhteellinen kosteus putoaa. Silloin home ei pääse kasvamaan.

- Kuivanapitolämmitystä tarvitaan vain silloin, kun lämpötila on yli nollan ja kosteus yli 70 prosenttia, eli korkean kosteuden aikana, joka ulottuu yleensä heinäkuun puolivälin tienoilta lokakuun pakkasten alkuun. Muulloin se on sähkön tuhlausta, ja sähköä voi kulua hyvinkin suuria määriä, jos huonosti eristettyjä tiloja pidetään lämpimänä kovalla pakkasella, kertoo energia-asiantuntija Malkus Lindroos Vattenfallilta.

Keskitalven pakkasilla lämpöä menee hukkaan eniten, ja silloin paras vaihtoehto on laittaa lämmitys pois päältä, sillä pakkasella ei home kasva. Sulanapidon vuoksi lämmitystä saatetaan kuitenkin tarvita, etteivät vesiputket jäädy. Muista keväällä lämpötilan noustessa taas nollan yläpuolella kytkeä lämmitys takaisin päälle, jotta kylmät rakenteet eivät tiivistä kosteutta lämmenneestä ja kostuneesta ilmasta. Lämmityksen tarvetta on kätevää seurata kosteusmittarilla.

5. Seuraa mökin lämpötilaa ja kosteutta

Mökillä pätee sama sääntö kosteiden tilojen suhteen kuin kotonakin, eli esimerkiksi suihkutilaa on lämmitettävä sen jälkeen, kun suihkussa on käyty.

- Mökin kosteutta voi seurata kätevästi erilaisilla mittareilla, joiden lukemia voi tarkistaa mökillä käydessä tai netin välityksellä mistä tahansa. Lisäksi etäohjattavilla lämmitysjärjestelmillä voi ohjata lämmitystä tarpeen mukaan, tai vaikka kuivata ilmaa ilmalämpöpumpulla, Lindroos vinkkaa.

Vattenfall on yksi Suomen suurimmista valtakunnallisista sähkönmyyjistä. Vattenfall tarjoaa myös erilaisia energiafiksuja tuotteita sekä jakaa neuvoja ja tietoa energiatehokkaaseen elämään. Vattenfall edistää kestävää kehitystä yhdessä kuluttajien kanssa. www.vattenfall.fi

Kysy chatissa