talvimaisema

Tammikuu 2017

Sähkökatsaus

Alkuvuoden hintoihin ei vesitilanteen normalisoiduttua ole odotettavissa nousua.

Heikko vesitilanne nosti sähkön hintaa loppuvuodesta 2016, mutta tilanteen nyt normalisoiduttua sekä vuodenaikaan nähden korkeampien lämpötilaennusteiden takia hintojen ei odoteta nousevan lähiaikoina, vaan pysyvän lähes samalla tasolla koko loppukuukauden.


Mikäli sää kuitenkin muuttuu huomattavasti kylmemmäksi ja kuivaksi, tai polttoaineiden hinnat lähtevät yllättävään nousuun, tämä voi nostaa sähkön hintaa jonkun verran. Tärkein Pohjoismaiden hintoihin vaikuttava tekijä on säätila ja siitä johtuva vesialtaiden täyttöaste, sillä vähäinen vesimäärä johtaa muiden kalliimpien tuotantomuotojen käyttöön.

Katsaus viime vuoteen – sähkön hinnan ja kulutuksen kehitys 2016

Viime vuosi oli sähkön hinnan osalta todella vaihteleva. Vuosi alkoi kovilla pakkasilla ja korkeilla tuntisähköhinnoilla, jotka poikkeuksellisen lämpimän helmikuun aikana taas laskivat. Alkusyksyn sateeton sää nosti jälleen hintoja, kunnes marraskuun puolivälissä ne palasivat vuodenaikaan nähden normaalille tasolle.


Eurooppalaisittain katsottuna sähkö on verrattain edullista Suomessa, 15. edullisinta koko Euroopasta – keskimäärin 15 snt/kWh. Edullisinta sähkö on Bulgariassa (noin 10 snt/kWh) ja ylivoimaisesti kalleinta Tanskassa (yli 31 snt/kWh). Suomen sähkön hinnan osuudesta noin 33 % on veroja, kun taas Tanskassa verojen osuus hinnasta on noin 70 %.

Sähköntuotanto Suomessa pysyi ennallaan viime vuonna (66,1 TWh:ssa), mutta kulutus nousi vuodesta 2015 noin 2,2TWh (84,7 TWh:iin) ja nettotuonti nousi noin 2 TWh (18,3 TWh:iin).

Uusiutuvan sähkön syöttötariffituet ovat edelleen kasvussa. Vuonna 2016 tuulivoimaa tuettiin noin 135 miljoonalla eurolla, eli noin 25 miljoonalla eurolla enemmän kuin edellisvuonna.
Tuulivoimakapasiteetti on kasvanut Suomessa lähes 600 MW vuodessa, ja se on nyt noin 1 600 MW.

(Lähde: Energiaviraston tiedotustilaisuus 17.1.2017, Ylijohtaja Simo Nurmi)

 

Valitse itsellesi sopivin sopimustyyppi!

Määräaikainen sopimus

Määräaikainen sopimus sopii sinulle, jos sinua ei kiinnosta seurata sähkön hinnan muutoksia. Määräaikaisen sopimuksen kiinteä kuukausihinta sekä energian hinta pysyvät samana koko sopimuskauden ajan, vaikka pörssihinnat nousisivat.


Jos sitoutuminen määräaikaiseen sopimukseen mietityttää, lisäturvaa voi hankkia liittämällä sopimukseen vaihto-oikeuden. Vaihto-oikeuden avulla sopimuksen voi vaihtaa edullisempaan, vähintään saman kestoiseen sopimukseen, jos sähkön hinta sopimuskauden aikana laskee. Vaihto-oikeuden avulla sähkölaskua voi siis pienentää entisestään.

Tuntisähkö

Tuntisähkö sopii sinulle, jos haluat varmistaa parhaan hetken sähkön kulutukselle, ja olet kiinnostunut seuraamaan sähkön pörssihinnan kehitystä. Tuntisähkön hinnoittelu perustuu sähköpörssi Nordpoolin toteutuneisiin tuntihintoihin ja asiakkaan omiin tuntikohtaisiin kulutuksiin. Nordpoolin hinnat seuraavat säätilaa ja sen hetkistä sähkön tuotantokapasiteettia, ja hinta voi hetkellisesti nousta vaikka pahimpina pakkastunteina tai erilaisten siirtokatkosten vuoksi. Tuntisähkö on sähkötuotteista keskimäärin edullisin, kunhan hintoja muistaa seurata omatoimisesti. Tiedostava asiakas seuraa sähkön tuntihintaa ja välttää energiankulutusta vuorokauden kalleimpina tunteina.

Energia-asiantuntijan vinkit pakkaskuukausille

Vuoden pimein ja kylmin aika on alkamassa, ja kotitalouksien vuodessa käyttämästä energiasta suurin osa kulutetaankin talvikuukausien aikana. Jo yhden asteen lämpötilan pienennyksellä pystyy vaikuttamaan huomattavasti kodin energiankulutukseen. Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos kertoo parhaat vinkit energiankulutuksen pienentämiseen pakkaskuukausina – asumisviihtyvyydestä tinkimättä.

  • Ilman kylmetessä ikkunoiden ja ovien tiivisteet kannattaa tarkistaa. Lattian pinnassa tuntuva veto houkuttelee herkästi nostamaan asunnon lämpötilaa. Patterien säätämisestä ei kuitenkaan ole apua, jos tiivisteet eivät ole kunnossa.
  • Vetoa kotona voi vähentää vaihtamalla kesäverhot paksumpiin talviverhoihin ja kevyet matot esimerkiksi villamattoihin. Huomioi kuitenkin, että mikäli tilassa on lattialämmitys, mattoja ei saisi olla ollenkaan, sillä ne vähentävät lämmön kulkeutumista oikeaan suuntaan eli ylöspäin.
  • Pattereiden peittäminen verhoilla tai kalusteilla kasvattaa energiankulutusta. Patterin eteen sijoitettu sohva ohjaa sen tuottaman lämmön huoneilman sijaan talon rakenteisiin, joiden kautta se kulkeutuu ulos.

Lue lisää Malkuksen energiansäästövinkkejä.

  • Yhteystiedot