Om elen går

Att göra vid elavbrott

Vid elavbrott eller strömavbrott som det också kallas kan du först kontrollera säkringarna. Om de är intakta så kan du felanmäla detta till ditt lokala elnätsföretag. Om strömmen har gått i större del av området så kan strömavbrottet redan vara anmält och åtgärder kan ha påbörjats. Ringer du till elnätsföretagets nummer för felanmälan spelas det upp avbrottsmeddelanden vid stora avbrott – om det pågår ett större elavbrott där du befinner dig hör du det här.

På Energiindustris avbrottskarta kan du se aktuell information om strömavbrott runt om i landet. Tjänsten är för tillfället endast tillgänglig på finska

Till avbrottskartan

 

Om elen kommer tillbaka och den beter sig konstigt, tillexempelvis om ljuset från lamporna blir starkare eller skarpare än normalt, så kan det bero på att neutralledaren brutits vid strömavbrottet. Detta kan leda till skador på saker och utrustning, brand och i värsta fall risk för elektrisk stöt. Sker detta så ska du stänga av huvudströmbrytaren och ringa din elnätsoperatörs jourservicenummer.

Vid större störningar så får du information via YLE Radio Finland. Din lokala radiostation ska snabbt informera vid sådana situationer och berätta vilka områden som är utan el och när avbrotten beräknas vara åtgärdade.

Så kan du förbereda dig inför elavbrott

  • Starka vindar, åskväder, stormar eller snöstormar kan orsaka elavbrott. Även skog- och jordgrävningsarbete och mindre djur kan vara orsaken till elnätsstörningar.
  • För datorer eller annan viktig elektronik bör du ha UPS-skydd. UPS-skydd filtrerar strömmen, lagrar data på ett säkert sätt och stänger av din dator på ett säkert sätt om strömmen går.
  • Om ett längre elavbrott måste ske så kan det vara en bra idé att köpa ett extra elsystem, till exempel för gårdar med förbränningsmotorer eller traktorstyrda aggregat

Hittade du inte svaret på din fråga?

På våra kundservicesidor hittar du information om el, flytt, fakturor och Min Energi-tjänst. Vi hjälper gärna dig om du har fler frågor!

Till Kundservice

Skicka meddelande

Vänligen skicka in din fråga via vårt kontaktformuläret nedan så kommer vi att svara dig via e-post. 

Till kontaktformuläret

Ring oss

Tel: 020 722 9000 

Ska du flytta?

Ring vår flyttlinje på tel: 0800 177 733.

Telefontider är vardagar kl. 9–18.