Kuinka voimme auttaa?

 


 • Oletko muuttamassa?

  Oletko muuttamassa?

  Lisätietoa sähkösopimuksista

  Lisätietoa sähkösopimuksista

  Laskutus ja maksaminen

  Laskutus ja maksaminen

  Tämän hetken sähkökatkot

  Tämän hetken sähkökatkot

  Oma energia -palvelu

  Oma energia -palvelu

  Ota yhteyttä asiakaspalveluun

  Ota yhteyttä asiakaspalveluun

 • Muutto

  Oletko muuttamassa?

  Sähkösopimuksen muuttoilmoitus

  Tee sähkösopimuksen muuttoilmoitus kätevästi verkossa. Teet vain muuttosopimuksen uuteen osoitteeseesi, me hoidamme loput.

  Tee muuttoilmoitus
 • Sinulle sopiva sähkösopimus

  Kun on aika tehdä uusi sähkösopimus

  Tee uusi sähkösopimus helposti ja nopeasti netissä sopimussovelluksessamme. Löydät sivuiltamme hyvin tietoa erilaisista sähkösopimuksistamme, jotta löydät juuri sinulle sopivan sähkösopimuksen. Sopimussovelluksessa pääset tutustumaan myös arvioituihin kuluihin ja näet mikä sopimus sopii parhaiten tarpeisiisi. Voit valita myös määräaikaisen ja kestosopimuksen välillä ja sinulle mieluisimman energialähteen.

  Mikäli sopimuksen tekemisen yhteydessä annat meille valtuuden myyjänvaihtoon, hoidamme tämänkin puolestasi sinun vaihtaessa sopimusta. Näin ollen sinulla on yksi huoli vähemmän sähkösopimusta tehdessäsi!

  Sähkösopimussovellus

  Lue lisää sähkösopimuksistamme

   

  Hyvä tietää sähkösopimuksesta

  Jotta sähkö toimii kuten pitäisikin tarvitset kaksi erilaista sopimusta.

  Sähköverkkosopimus

  Sähköverkkosopimuksen solmit paikallisen verkkoyhtiösi kanssa. Sähköverkkoyhtiösi on vastuussa sähkön jakeluverkosta ja välittää sähkön asuinalueellesi. 

  Sähkösopimus

  Sähkösopimusta tarvitset voidaksesi aloittaa sähkön käytön kotona - kaikkea lampuista hellaan. 

   

 • Uusi sähkösopimuksesi

  Onko tullut aika uusia sähkösopimuksesi? Sopimuksen uusiminen onnistuu vaivattomasti esimerkiksi alla olevan linkin kautta. Voit valita sopimuksen, joka sopii sinun tarpeiseesi parhaiten!

  Uusi sähkösopimuksesi

 • Laskutus ja maksaminen

  Laskutus ja maksaminen

  Tutki laskujasi

  Oma Energia -palveluun kirjautumalla voit tutustua laskuihisi, tallentaa tai tulostaa laskukopion ja tarkastella tarkemmin esimerkiksi omaa kulutustasi.

  Kirjaudu Oma energia -palveluun

 • Tämän hetkiset sähkökatkot

  Onko kotonasi sähkökatko? Ota tässä tapauksessa yhteyttä sähkön jakeluverkkosi haltijaan. Tämän hetkiset sähkökatkot päivittyvät Energiateollisuus Ry:n verkkosivuille.

  Sähkökatkot Suomessa

 • Tämän hetkiset sähkökatkot

  Sähkökatkot

  Jos käyttöpaikallasi on sähkökatko, jakeluverkonhaltijoiden vikapalvelut palvelevat sinua. Löydät oman jakeluverkonhaltijasi tiedot sähkölaskultasi tai sopimusvahvistuksesta.

  Energiateollisuus ry:n sähkökatkokartasta löydät ajantasaiset sähkönjakelun keskeytystiedot.

  Sähkökatkokartta


  Vikapalvelunumerosta tietoa kellon ympäri

  Jakeluverkonhaltijoilla on ympäri vuorokauden päivystävät vikailmoitusnumerot, joihin voi soittaa sähkön ollessa katki häiriötilanteen vuoksi. Pääset helposti käsiksi oman jakeluverkonhaltijasi päivystysnumeroon yrityksen omien verkkosivujen kautta. Verkkosivut löytyvät myös Energiateollisuus ry:n karttapalvelun kautta.

  Millainen on sähkökatkoihin liittyvä korvauskäytäntö?

  Paikallinen verkkoyhtiö huolehtii sähkön siirrosta ja muista sähköverkkopalveluista omalla verkkoalueellaan.  Näihin asioihin kuuluvat myös lakisääteiset sähkökatkojen vakiokorvaukset. Otathan siis yhteyttä omaan verkkoyhtiöösi vakiokorvausasioissa.

  Energiavirasto

  Usein kysyttyä sähkökatkoista

 • Oma Energia-palvelu

  Oma energia -palvelu

  Rekisteröitymällä Oma energia -palveluumme voit hoitaa sähköasioitasi silloin kuin sinulle parhaiten sopii - kätevää! Voit esimerkiksi seurata sähkönkulutustasi ja uusia sähkösopimuksesi - ja totta kai paljon muuta.

  Kirjaudu Oma energia -palveluun

 • Sähkökatkon aikana

  Toiminta sähkökatkon aikana

  Tarkista ensin sulakkeet. Jos ne ovat ehjät, soita paikallisen jakeluverkonhaltijan vikapalvelunumeroon. Jos sähköt katkeavat laajemmalta alueelta, on häiriö jo yleensä tiedossa ja korjaustoimenpiteet aloitettu. Tällöin usein nauhoitettu häiriötiedote vikapalvelunumerossa kertoo tiedossa olevan sähkökatkotilanteen alueellasi.

  Energiateollisuus ry:n sähkökatkokartasta  löydät ajantasaiset sähkönjakelun keskeytystiedot.

  Sähkökatkokartta

   

  Mikäli sähköjen palauduttua sähköt käyttäytyvät oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa katkaise sähkö pääkytkimestä ja soita paikallisen jakeluverkonhaltijan vikapäivystykseen.

  Suurhäiriössä saat tilannetietoa Yle Radio Suomen alueradioiden kautta. Oman alueesi radio tiedottaa nopeasti tilanteesta ja kertoo mitkä alueet ovat ilman sähköä ja koska tilanteen arvioidaan korjautuvan.

  Näin varaudut sähkökatkoon

  • Kova tuuli, ukkonen, myrsky tai talven lumituiskut voivat aiheuttaa sähkönjakelukeskeytyksen. Toisinaan myös metsä- ja maakaivuutyöt tai pieneläimet aiheuttavat sähköhäiriöitä.
  • Tietokoneelle ja muille tärkeille sähkölaitteille kannattaa hankkia UPS-suojaus, joka suodattaa jännitteen vaihtelut sekä turvaa tietojen tallentamisen ja laitteen turvallisen alasajon sähkökatkoksen aikana.
  • Jos katkeamaton sähkönjakelu on välttämättömyys, kannattaa hankkia oma varasähköjärjestelmä, esimerkiksi maatiloille polttomoottori- tai traktorikäyttöinen aggregaatti.

  Usein kysyttyä sähkökatkoista

 • Ensiasuntoon muuttavan muistilista

 • Lisätietoa sähkösopimuksestasi

  Sähkösopimuksesi

  Tiesithän, että löydät Oma energia - palvelun sivuilta kaiken tarvittavan tiedon sopimukseesi liittyen?

  Oma energian sivuilta löydät esimerkiksi seuraavat tiedot:

  • Sopimustyyppi
  • Sopimuksen kesto
  • Sopimusnumero
  • Sähkön hinta

  Mikäli sinulla on useampi sopimus kanssamme, löydät kaikki sopimukset Oma energia -palvelusta.

  Kirjaudu Oma energia -palveluun

 • Lisätietoa Oma energia -palvelusta

  Mitä sinä voit tehdä Oma energia -palvelun kautta

  Rekisteröitymällä Oma energia -palveluumme voit hoitaa sähköasioitasi silloin kuin sinulle parhaiten sopii. Voit esimerkiksi:

  • katsella laskujasi
  • tehdä muuttoilmoituksen
  • katsella sopimuksiasi
  • seurata sähkönkulutusta päivä- ja tuntitasolla
  • päivittää yhteystietojasi kuten puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen
  • uusia sähkösopimuksesi

  Kirjauduttuasi sisälle näet työpöydän, johon on koottu tärkeimmät Oma energian toiminnot. Valikosta löytyy lisää toimintoja.

  Voit vaihtaa Oma energian kieltä sivun ylälaidan lippukuvakkeista. Suomen lisäksi valittavissa on ruotsi ja englanti. Lippukuvakkeiden vieressä on uloskirjautumispainike.

  Mitä Oma energiassa voi tehdä?

  Oma kulutukseni -sivulla voit esimerkiksi tarkastella miten paljon sähköä olet kuluttanut sekä vertailla sähkönkulutusta eri vuosina. Näet oman kulutuksesi jopa tuntitasolla. Tuntisähkö-asiakkaamme näkevät lisäksi spot-hinnat sähköpörssi Nord Poolista.

  Omat laskuni -sivulla näet sekä maksetut että maksamattomat laskusi. Voit myös avata laskut pdf-muodossa.

  Omat yhteystietoni -sivulla voit muuttaa asiakastietoihisi tallennettua osoitetta, puhelinnumeroa ja sähköpostiosoitetta sekä vaihtaa Oma energia -palvelun salasanan.

  Omat laskutustietoni -sivulla voit ilmoittaa meille haluamasi laskutustavan (paperilasku tai sähköposti), laskutusosoitteen (posti- tai sähköpostiosoite) sekä tilinumeron mahdollisia hyvityksiä varten.

  Omat sopimukseni -sivulla näet voimassa olevat ja tulevat sähkösopimuksesi sekä mahdollisen Vaihto-oikeuden.

  Tee sopimus -sivulla voit tehdä uuden sähkösopimuksen. Jos olet muuttamassa, tee ensin uusi sopimus, jonka jälkeen pääset päättämään nykyisen sopimuksesi.

  Uutiset-sivulla näet ajankohtaiset Oma energiaa koskevat uutiset. Muista myös kurkata eri sivujen Uutiset-osiota, josta löydät tuoreimmat kyseistä sivua tai palvelua koskevat tiedotteet.

  Ota yhteyttä -sivulla voit lähettää meille kysymyksiä tai palautetta.

  Jos sinulla on kysyttävää Oma energiasta, otathan yhteyttä meihin.

  Kirjaudu Oma energiaan

 • Omakotitaloon muuttajan muistilista

 • Kirjaudu Oma energia -palveluun

  Oma energia -palvelu on käytössäsi heti palveluun rekisteröitymisen jälkeen. Rekisteröitymiseen tarvitset Vattenfallin asiakas- ja käyttöpaikkanumeron, voimassa olevan sähköpostiosoitteesi sekä pankkitunnukset. Asiakas- ja käyttöpaikkanumeron löydät esimerkiksi Vattenfallin laskustasi. Rekisteröitymisesti jälkeen valitset itsellesi salasanan, ja jatkossa kirjautuaksesi tarvitset asiakasnumerosi ja valitsemasi salasanan.

  Oma energia -palvelu


  Unohditko salasanasi?

  Jos unohdit Oma energia -palvelun salasanasi, klikkaa Salasana unohtunut? -linkkiä palvelun etusivulla. Kirjoita sähköpostikenttään se sähköpostiosoite, jota käytit rekisteröityessäsi palveluun. Salasanan palautuslinkki lähetetään tähän sähköpostiosoitteeseen. Linkin avulla pääset asettamaan itsellesi uuden salasanan.

  Ongelmia tai kysyttävää?

  Jos olet unohtanut rekisteröitymisen yhteydessä käyttämäsi sähköpostiosoitteen tai rekisteröitymisessä tai kirjautumisessa on ongelmia, otathan yhteyttä meihin.

 • Oma energiankulutukseni

  Raportointipalvelut Oma energia -palvelussa

  Palvelussa voi tarkkailla helposti, miten paljon sähkönkulutus vaihtelee eri vuorokauden- tai vuodenaikoina. Se lisää tehokkuutta energiankäyttöön ja selvittää toiminnassa tapahtuvien muutosten tai investointien vaikutukset sähkönkulutukseen.

  Ota palvelu käyttöösi maksutta

  Raportointipalvelut saat käyttöösi kirjautumalla Oma energia -palveluun. Mikäli et ole kirjautunut Oma energia -palveluun aiemmin, täytyy sinun rekisteröityä ensimmäisellä sisäänkirjautumiskerralla. Rekisteröitymiseen tarvitset Vattenfallin asiakas- ja käyttöpaikkanumeron, voimassa olevan sähköpostiosoitteesi sekä pankkitunnukset. Asiakas- ja käyttöpaikkanumeron löydät esimerkiksi Vattenfallin laskustasi.

  Oma energia -palveluun

  Jos sinulla on jo käyttäjätunnus, voit siirtyä suoraan Oma energiaan. Kirjaudut sisään asiakasnumerollasi ja aiemmin valitsemallasi salasanalla. 

  Miksi en näe kulutuksiani?

  Kulutustiedot Oma kulutukseni -sivulle tulevat suoraan omalta verkkoyhtiöltäsi. Tiedot tulevat Oma energiaan muutaman päivän viiveellä. Tiedoissa voi olla virheitä, ja kulutukset voivat myös puuttua joiltakin päiviltä tai ajanjaksoilta kokonaan.

 • Näin luet laskuasi

 • Ota yhteyttä

  On olemassa useampi tapa olla yhteyksissä meihin. Valitse sinulle sopivin yhteydenottotapa alta. 

  Soita meille

  020 722 9000 (mpm/pvm)

 • Maksumuistutus

  Maksuhuomautus

  Jos alkuperäinen sähkölaskusi on päässyt erääntymään, Intrum postittaa maksuhuomautuksen Vattenfallin puolesta. Maksuhuomautus ei aiheuta häiriömerkintöjä luottotietoihisi. Kun alkuperäinen lasku on erääntynyt, eikä Intrum ole vielä toimittanut maksuhuomautusta laskusta, laskun voi maksaa sen alkuperäisillä maksutiedoilla.

  Oletko jo maksanut laskun, mutta silti saanut muistutuksen? Tarkistathan, että olet käyttänyt oikeaa viitenumeroa tai viestiä ja maksanut oikean summan. 

   Jos lasku maksetaan eräpäivän jälkeen, seuraavalla laskulla laskutetaan korkolain mukainen viivästyskorko, sekä viiden euron suuruinen muistutusmaksu. Oma energia -sivuilta näet, mikäli laskusi on maksettu tai onko sinulla maksamattomia laskuja. Voit tutustua siellä myös jo maksettuihin laskuihin.

  Kirjaudu Oma energiaan

   

 • Uusi sähkösopimuksesi

  Sähkösopimuksen uusiminen

  Sähkösopimuksen uusiminen kannattaa. Määräaikaisen sopimuksen hinta on kiinteä sopimuskauden ajan. Tiedät etukäteen, kuinka paljon sähköstä maksat. Voit halutessasi ostaa sopimukseesi myös Vaihto-oikeuden.

  Hyvissä ajoin ennen määräaikainen sähkösopimuksesi päättymistä lähetämme sinulle jatkotarjouksen kotiin. Tarjouksessa kerromme sopimushinnat sekä suosituksemme uuden sopimuskauden pituudeksi. Sopimuksen uusiminen onnistuu vaivattomasti netissä, tekstiviestillä tai palauttamalla kirjeessä oleva lomake meille. Sopimuksen uusimiseen tarvittavat tiedot löydät kirjeestä.

  Uusi sopimuksesi

 • Oletko muuttamassa?

  Muuttoilmoitus

  Muuton lähestyessä on paljon muistettavaa ja välillä voi uuden sähkösopimuksen tekeminen jäädä viime tinkaan. Älä huoli, me teemme muuttajan-palveluillamme asioimisen kanssamme mahdollisimman nopeaksi ja helpoksi. Hoidamme kaikki sähköasiasi, kun muutat. Uuden sähkön myyntisopimuksen lisäksi huolehdimme siitä, että sähkön siirrosta vastaava paikallinen verkkoyhtiö tekee uuteen kotiisi verkkopalvelusopimuksen. Jos haluat, irtisanomme myös nykyiset sopimuksesi. Saat meiltä sähkösopimuksen minne Suomessa muutatkin (lukuun ottamatta Ahvenanmaata).

  Tee muuttoilmoitus viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttopäivää. Asiakkaanamme voit helpottaa muuttokiireitäsi hoitamalla sopimusasiat kerralla kuntoon internetissä Oma energia -palvelujen kautta tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Muistathan ilmoittaa muuton myös meille, pelkkä yleinen osoitteenmuutos Maistraatille tai Postille ei riitä. Tämä johtuu siitä, että sähkösopimus on aina paikkakohtainen, ei asiakaskohtainen. 

  Kirjaudu Oma energiaan

   

  Saat lisätietoa siitä, kuka omistaa sähköverkkosi esimerkiksi Energiaviraston sivuilta. 

  Energiavirasto

   

  Muutto muutaman päivän sisällä?

  Soita maksuttomaan palvelunumeroomme 0800 177 733. Saat sähkösopimuksen lyhyelläkin varoitusajalla. Asiakaspalvelumme auttaa arkisin klo 9-17. Muina aikoina jätä soittopyyntö.

  Määräaikainen sähkösopimus ja muutto

  Sähkösopimus päättyy aina muuton yhteydessä olipa kyseessä määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Kun teet uuden sopimuksen kanssamme, voimme päättää myös vanhan sopimuksen riippumatta siitä minkä sähköyhtiön asiakas olet.

  Sähkösopimuksen siirto

  Määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus päättyy aina muutossa. Muista, että voit tehdä uuden sähkösopimuksen sinulle edullisimmalla hinnalla.

  Muuttajan sähkösopimus

 • Maksuaika

  Maksuaika

  Mikäli jostain syystä sinulla on vaikeuksia maksaa joku tietty lasku eräpäivään mennessä, on sinun mahdollista hakea maksuaikaa tälle laskulle. Tämä tarkoittaa sitä, että laskun eräpäivä siirretään eteenpäin korkeintaan 14 päivää. Muistathan kuitenkin, että mikäli käytössäsi on e-lasku tai suoraveloitus, on sinun itse muutettava näitä päiviä verkkopankissasi, sillä sinne ne eivät päivity automaattisesti.

  On tärkeä muistaa, että haet maksu aikaa ennen alkuperäistä eräpäivää. Maksuaikaa haettaessa olethan yhteyksissä asiakaspalveluumme, ja autamme sinua. Voit myös hakea maksuuaikaa yhteydenottolomakkeemme kautta.

  Yhteydenottolomake

   

  Näitä vaaditaan, jotta voimme myöntää maksuaikaa laskullesi:

  • Lasku, jolle haet maksuaikaa ei saa olla erääntynyt
  • Sinulla ei ole muita meille erääntyneitä laskuja
  • Sinun edellinen laskusi on maksettu ajallaan
  • Viimeisen 12 kuukauden aikana sinulla on korkeintaan yksi lasku, jonka maksuaikaa on siirretty


  Laskutusvälin muuttaminen

  Laskutus tapahtuu 4, 6 tai 12 kertaa vuodessa. Laskutusväliä voit muuttaa ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

 • Pankkiyhteystiedot

  TILITiedot laskun maksamiseen

  Laskustasi löydät kaikki tarvittavat tiedot laskun maksamista varten. Käytä tilitietoja, jotka löydät laskun alareunasta: muista käyttää viitenumeroa maksaessasi. Löydät laskusi PDF-muodossa myös Oma energia -palvelusta.

  Pankkiyhteystietomme

  Vattenfall Oy
  Y-Tunnus:1842073-2 (FI18420732)
  IBAN: FI3318203000040212
  BIC/SWIFT: NDEAFIHH

  Pidä mielessä: Voit maksaa laskusi myös ulkomailta, mutta pidä mielessä että ulkomailta tehdyt tilisiirrot voivat viedä useamman päivän. 

  Tutustu laskuihisi

  Laskusi ovat aina sinun saatavilla Oma energia -palvelussa. Omat laskuni -välilehdeltä voit ladata laskusi PDF-tiedostona, tarkistaa maksutilanteen, laskun summan ja eräpäivän.

   

  Kirjaudu Oma energia -palveluun

 • Irtisano sopimuksesi

  Nykyisen sähkösopimuksen irtisanominen

  Oletko muuttamassa ja sen vuoksi haluat irtisanoa sähkösopimuksesi? Soita asiakaspalveluumme ja autamme sinua! Muistathan, että sinun on tehtävä muuttoilmoituksesti viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttoa.

  Määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus päättyy aina muutossa. Muistathan myös, että saat Vattenfallilta uuden sähkösopimuksen kaikkialle Suomeen. Ole yhteyksissä meihin ja yhdessä löydämme sinulle sopivimman sähkösopimusvaihtoehdon.

  Sähkösopimuksen lopullinen Irtisanominen askel askeleelta

  Askel 1: Irtisanot sopimuksesi olemalla yhteyksissä meihin

  Askel 2: Rekisteröimme sopimuksen viimeisen voimassaolopäivän.

  Askel 3: Kun viimeinen voimassaolopäivä saapuu, lähetämme sinulle loppulaskun. Loppulaskun jälkeen et tule saamaan enää laskuja Vattenfallilta. 

  Askel 4: Maksettuasi loppulaskun, on sopimus sinun ja Vattenfallin välillä loppunut. 

  Ota yhteyttä

 • Irtisano sopimuksesi

  Nykyisen sähkösopimuksen irtisanominen

  Oletko muuttamassa ja sen vuoksi haluat irtisanoa sähkösopimuksesi? Soita asiakaspalveluumme ja autamme sinua! Muistathan, että sinun on tehtävä muuttoilmoituksesti viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttoa.

  Määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus päättyy aina muutossa. Muistathan myös, että saat Vattenfallilta uuden sähkösopimuksen kaikkialle Suomeen. Ole yhteyksissä meihin ja yhdessä löydämme sinulle sopivimman sähkösopimusvaihtoehdon.

  Sähkösopimuksen lopullinen rtisanominen askel askeleelta
  Askel 1: Irtisanot sopimuksesi olemalla yhteyksissä meihin

  Askel 2: Rekisteröimme sopimuksen viimeisen voimassaolopäivän.

  Askel 3: Kun viimeinen voimassaolopäivä saapuu, lähetämme sinulle loppulaskun. Loppulaskun jälkeen et tule saamaan enää laskuja Vattenfallilta.

  Askel 4: Maksettuasi loppulaskun, on sopimus sinun ja Vattenfallin välillä loppunut.

  Ota yhteyttä

 • Muuttajan muistilista

 • Sähkön hinnan muodostuminen

  Sähkön kuluttajahinta muodostuu kolmesta osasta:

  • sähköenergian sähkönmyynnin osuudesta
  • sähkönsiirto
  • verot

  Ensimmäinen osa sähkön hinnassa on sähköenergian hinta, jonka määrittelee sähkönmyyjä ja joka on ainut kilpailutettava tekijä sähkön hinnan muodostumisessa.

  Toinen sähkön hintaan vaikuttava osa on sähkönsiirtomaksu, jonka paikallinen sähköverkon omistaja perii sinulta sähkönsiirrosta.

  Kolmas sähkön hinnassa esiintyvä osa on verot, jotka ovat arvonlisävero sekä sähkövero.

  Sähköenergia eli sähkönmyynti

  Sähköenergian hinnasta käytetään myös nimitystä myyntihinta. Sähköenergian hintaan vaikuttavat monet markkinoilla määräytyvät tekijät, kuten tuotantokustannukset sekä pörssihinnat. Sähkölaskusta voi kilpailuttaa ainoastaan sähköenergian eli myynnin osuuden.

  Keskimääräinen hinnanmuodostus

  Alla on esitetty keskimääräinen hinnanmuodostus kotitalousasiakkaalle, jonka pääsulakekoko on 3x25A, käytössä on yleissähkö ja sähkön vuosikulutus on 5 000 kWh. Hinnat ja verot on laskettu 1.1.2015 tilanteen mukaan.

  sähkön hinnan muodostuminen
  Sähkönsiirto

  Sähkönsiirrosta vastaa paikallinen sähköverkkoyhtiö, joka omistaa alueen jakeluverkon. Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa. Siirtohinnan kohtuullisuutta valvoo Energiamarkkinavirasto.

  Sähkövero

  Sähköstä maksetaan sähköveroa. Paikallinen sähköverkkoyhtiö laskuttaa sähköveron sähkön siirtohinnan yhteydessä.

  Arvonlisävero

  Arvonlisäveroa peritään sähköenergiasta, sähkön siirrosta, sähköverosta ja huoltovarmuusmaksusta. Arvonlisäveron suuruus on 24 prosenttia 1.1.2013 alkaen.

 • Laskutus- ja maksutavat

  Laskutustiheys

  Laskutustiheys riippuu arvioidusta sähkönkulutuksestasi. Laskutus tapahtuu 4, 6 tai 12 kertaa vuodessa. Pienen sähkönkulutuksen omaavat asiakkaat saavat laskunsa harvemmin ja enemmän sähköä hyödyntävät taloudet saavat laskun tiheämmällä rytmillä.

  E-lasku

  E-lasku on turvallinen ja nykyaikainen, arkea helpottava tapa maksaa laskut - erona tavalliseen laskuun on se, että lähetämme laskun sähköisesti suoraan verkkopankkiisi. E-laskun maksaminen on helppoa ja hoituu napin painalluksella, lasku säilyy pankin arkistossa, ja voit ottaa laskut vastaan ajasta ja paikasta riippumatta. E-lasku on myös ympäristöystävällinen, koska paperitulostetta ei synny. Mikäli haluat ottaa e-laskun käyttöön, täytyy sinun tehdä tästä ilmoitus pankkisi verkkopalveluissa. 


  Ota käyttöön e-lasku seuraavasti:

  • Kirjaudu verkkopankkiisi ja etsi verkkopankkisi valikosta kohta “E-lasku”, “E-laskusopimukset” tai “Tee e-laskusopimus”
  • Hae laskuttajaksi Vattenfall Oy
  • Täytä verkkopankkisi pyytämät laskun maksamiseen vaadittavat tiedot. Laskun tunnistetieto on laskun viitenumero.
  • Kun ilmoitus e-laskun käyttöönotosta on saapunut meille, paperilaskun lähetys loppuu ja laskut menevät suoraan omaan verkkopankkiisi. Jos ilmoitus ei ole ehtinyt meille ennen seuraavaa laskutusajoa, saat seuraavan laskun vielä entisellä laskutustavalla (paperilasku tai sähköpostilasku).


  Suoramaksu

  Suoramaksu vastaa entistä suoraveloitusta. Saat meiltä tiedot laskusta sopimallasi tavalla (esimerkiksi sähköpostitse), ja pankki maksaa suoramaksun tililtäsi eräpäivänä. Suoramaksu on tarkoitettu asiakkaille, joilla ei ole verkkopankkia käytössään. Suoramaksun tietoja ei voi muuttaa verkkopankissa. 

  Mikäli haluat ottaa suoramaksun käyttöön, olethan yhteyksissä pankkiisi.


  Paperi- ja sähköpostilasku

  Vattenfallin laskun voit saada sähköpostin tai paperipostin kautta. Sähköpostiviesti sisältää laskun ja linkin, jonka kautta voit maksaa laskun oman pankkisi verkkopalvelussa. Sähköpostilasku käy kaikkien pankkien asiakkaille.

  Tutustu laskuihisi Oma energia -palvelussa

 • Maksuaika ja -huomatus

 • Sähkönmyyjän valinta

  Sijaitseepa kotisi missä päin Suomea tahansa, voit valita Vattenfallin sähkönmyyjäksesi. Sähkön siirrosta sen sijaan vastaa aina alueesi verkkopalveluyhtiö. Sähkön siirron hinta pysyy samana riippumatta siitä, keneltä sähkönmyyjältä sähköenergiasi ostat.

  Vaihtaessasi sähkönmyyjää nykyinen verkkopalveluyhtiösi lukee sähkömittarisi kulutustiedot ja välittää ne sähkönmyyjälle. Parhaassa tapauksessa tarvitsemme vain tiedon siitä, mihin osoitteeseen haluat sähkösopimuksen tehdä ja milloin toivot sopimuksesi alkavan. Huolehdimme siitä, että käytössäsi olevat energiankäyttöön liittyvät palvelut ovat sinulle ajankohtaisia ja hyödyllisiä.

  Lue lisää sähkäverkkopalveluista

   

  Neuvoja sähkön kilpailuttamiseen

  Sähkömarkkinoita valvovan viranomaisen sivulta löydät kattavasti tietoa sähkön kilpailuttamisesta. Sivuilta löydät mm. sähkön hintavertailun. Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin sähkön myyjän kilpailuttamisesta

  Energiamarkkinavirasto neuvoo

 • Seuraa laskutusta

 • Omat laskuni

  Muutos laskutuksessa

  Tammi-helmikuusta 2018 lähtien saat sähkönsiirrosta erillisen laskun omalta verkkoyhtiöltäsi. Vattenfall jatkaa sähkönmyyntisi laskuttamista omalla laskullaan. Vattenfall vastaa jatkossa vain sähkönmyynnin osuudesta ja paikallinen verkkoyhtiö laskuttaa erikseen sähkösiirrosta. Muutos johtuu laskutuksemme yhtenäistämisestä. Muutokset eivät vaadi sinulta toimenpiteitä, eivätkä ne vaikuta sähkön myyntihintoihin.

  Laskutustiheys

  Laskutustiheys riippuu arvioidusta sähkönkulutuksestasi. Laskutus tapahtuu 4, 6 tai 12 kertaa vuodessa. Pienen sähkönkulutuksen omaavat asiakkaat saavat laskunsa harvemmin ja enemmän sähköä hyödyntävät taloudet saavat laskun tiheämmällä rytmillä.

  Valitse helppo e-lasku

  E-lasku on turvallinen ja nykyaikainen, arkea helpottava tapa maksaa laskut - erona tavalliseen laskuun on se, että lähetämme laskun sähköisesti suoraan verkkopankkiisi. E-laskun maksaminen on helppoa ja hoituu napin painalluksella, lasku säilyy pankin arkistossa, ja voit ottaa laskut vastaan ajasta ja paikasta riippumatta. E-lasku on myös ympäristöystävällinen, koska paperitulostetta ei synny. Mikäli haluat ottaa e-laskun käyttöön, täytyy sinun tehdä tästä ilmoitus pankkisi verkkopalveluissa.

  Ota käyttöön e-lasku seuraavasti:

  • Kirjaudu verkkopankkiisi ja etsi verkkopankkisi valikosta kohta “E-lasku”, “E-laskusopimukset” tai “Tee e-laskusopimus”
  • Hae laskuttajaksi Vattenfall Oy
  • Täytä verkkopankkisi pyytämät laskun maksamiseen vaadittavat tiedot. Laskun tunnistetieto on laskun viitenumero.
  • Kun ilmoitus e-laskun käyttöönotosta on saapunut meille, paperilaskun lähetys loppuu ja laskut menevät suoraan omaan verkkopankkiisi. Jos ilmoitus ei ole ehtinyt meille ennen seuraavaa laskutusajoa, saat seuraavan laskun vielä entisellä laskutustavalla (paperilasku tai sähköpostilasku).

   

  Hyödynnä Oma energia -palvelua

  Haluatko katsella laskujasi tai tarvitsetko mahdollisesti kopion laskustasi? Löydät laskusi Oma energia - palvelusta Omat laskuni -välilehdeltä. Voit ladata laskun sieltä PDF-muodossa omalle tietokoneellesi mikäli tarvitset kopiota laskustasi. 

  Laskustasi löydät esimerkiksi seuraavat tiedot:

  • Laskun viitenumero, jonkaa tarvitset maksaessasi
  • Laskun summa
  • Laskun eräpäivä
  • Laskukauden kulutus (johon lasku perustuu)

  Kirjaudu Oma energia -palveluun

 • Laskutus ja maksutavat

 • Usein kysytyt kysymykset