Keinoja asunto-osakeyhtiöiden nopeaan energiansäästöön

Tarkistuslistaa voidaan käyttää energian turhan kulutuksen vähentämiseen.  Tulosta lista ja tee tarkistuskierros listan avulla.

Kierros on hyvä tehdä eri vuodenaikoina, jolloin lämmön ja viilennyksen säätelyn puutteet on helpompi havaita. Kaikki listan kohdat eivät välttämättä liity omaan toimintaasi. Voit valita listalta ne kohdat, jotka ovat oleellisia toimintaasi nähden.

Voit tulostaa listan tarkistuskierroksen apuvälineeksi. Jos jokin kohta jää rastittamatta, voit miettiä, voiko toimintatapoja muuttaa tai voisiko asiaan löytyä tekninen ratkaisu.

Huomioitavaa

  • Voit miettiä jokaisen tarkistettavan laitteen tai koneen kohdalla, mikä koneen tarkoitus on ja onko se sopivassa käyttötilassa.
  • Kun olet käynyt läpi tarkistuslistan, havaitsetko tiloja, jotka kuluttavat energiaa tarpeettomasti?
  • Jos tiloissa on ajastimia, joiden tarkoituksena on vähentää energiankulutusta sammuttamalla valaisimia tai pienentämällä esimerkiksi ilmastointia tai lämmitystä, tarkista, että ne toimivat ja että ne on asennettu oikein.
  • On hyvin tavallista, että järjestelmien toiminta-aikoja ei ole muutettu alkuperäisen asennuksen jälkeen. Jos tilojen tai kiinteistön käytössä on tapahtunut muutoksia, järjestelmien toiminta-ajat on erittäin tärkeä tarkistaa. 

Tarkistuslista asunto-osakeyhtiöille

  1. Tutki, miten energiankulutus jakaantuu kellonaikojen mukaan Oma Energiasta.
  2. Tee tarkistuskierros ja käy tarkistuslista läpi.
  3. Laadi tärkeysjärjestys ja tee tarvittavat toimenpiteet (esim. säädöt, toiminnan muutokset ja hankinnat). 
  4. Seuraa tuloksia vertaamalla nykyistä energiankulutusta entiseen.
Tarkistuslista Tehty

Vastaavatko ilmastoinnin säädöt ajankohdan tarvetta? Onko ilmastoinnin säätö automaattista ja tarpeeseen perustuvaa tai onko käytössä toimintatapa, jolla ilmastointia säädetään vuodenaikojen erilaisten tarpeiden mukaan? Pakkasilla kosteudenpoiston tarve vähenee, joten ilmanvaihtoa tarvitaan pääosin hiilidioksidin poistoon.

 

Toimiiko lämmitysjärjestelmän ohjaus optimaalisesti? Onko lämpökäyrä säädetty niin, että ylilämpöä ei synny? Onko olemassa toimintatapa, jotta lämmitys sammutetaan kesä-ajaksi, jotta se ei turhaan lämmitä kesäöinä ja lisää tukaluutta kesäpäivinä?

 

Onko erityiset lämmitysjärjestelmät (syöksyputkien lämmitys, maa- ja porraslämmitys) seurannan piirissä niin, että ne sammutetaan kun niille ei ole tarvetta (kesä-aika)?

 

Onko käytössä kohdeilmanvaihtoja ja ohjataanko niitä tarpeen perusteella?

 

Onko käytössä toimintatapa, jossa kiertopumput ja moottorit sammutetaan silloin, kun niitä ei tarvita (kesä-aika)?

 

Ovien ja ikkunoiden tiivisteet ja sulkeutuminen

 

Yleisten tilojen valaistuksen ohjaus

 

Kohdevalaisimet tai julkisivuvalaisimet ja näiden ohjaus

 

Onko viilennysjärjestelmän ohjaukselle toimintatapa, jotta viilennysjärjestelmä sammutetaan jäähdytyskauden päättyessä, jotta se ei turhaan poista pientä ylilämpöä syys- ja kevätpäivinä?

 

Oletko varmistanut, että viilennys- ja lämmitysjärjestelmä eivät toimi samanaikaisesti?

 

Löysitkö vastauksen kysymykseesi?

Asiakaspalvelumme sivuilta löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin sähkösopimuksiin, muuttoon, laskutukseen ja Oma energia -palveluun liittyen. 

Asiakaspalvelu

Pienet ja keskisuuret yritysasiakkaat (max 300 MWh/vuosi)

020 722 9001 (mpm/pvm)
(ark. klo 9-17)

Yhteydenottolomake

Lähetä kysymyksesi oheisen lomakkeen kautta, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

Kysy chatissa