Autoteollisuus

Autoteollisuus on riippuvainen fossiilisista polttoaineista. Lue miten autamme sitä pääsemään eroon riippuvuudesta poistamalla hiilipäästöt tuotantoketjuista ja pyrkimällä valmistamaan maailman puhtaimman motocross-pyörän.

Hiilestä on päästävä eroon kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Teollisuudella on valtava vastuu näyttää tietä kohti fossiilivapaata yhteiskuntaa. Tämä koskee myös autoteollisuutta.

"Fossiilittomuuteen siirtymisessä ei ole kyse vain siitä, millä energialla autot liikkuvat. Siinä on kyse fossiilisten polttoaineidenpoistettamisesta myös hankinnasta, valmistuksesta, kuljetuksesta ja kokoamisesta – koko tuotantoketjusta. Joten vaikka sähköajoneuvot ovat hyvä alku, meidän on mentävä pidemmälle.” Annika Ramsköld, ​​Vice President Corporate Sustainability, Vattenfall

Jotta hiilestä päästään eroon teollisuuden tuotantoketjuissa, meidän on murrettava siiloja ja tehtävä teollisuuden alojen rajat ylittävää yhteistyötä. Siksi Vattenfall ryhtyi yhteistyöhön ruotsalaisen sähkömoottoripyörävalmistaja CAKE:n kanssa yhdistäen CAKE:n innovaatio-osaamisen Vattenfallin asiantuntemukseen teollisuuden sähköistämisessä.

Tavoitteenamme on tuottaa maailman puhtain moottoripyörä vuoteen 2025 mennessä. Teemme sen keksimällä uudelleen kaikki CAKE:n Kalk OR -pyörän tuotantoketjun osaset. Ilman hiilikompensaatiota, sillä meidän on ratkaistava juurisyyt, ei kompensoitava niitä.

Cake sivusta kuvattuna
Fossiilivapaa ajoneuvo tarkoittaa, että koko tuotantovaihe on vapautettava hiilestä riippumatta siitä, millä polttoaineella ajoneuvo toimii.

Yksi pyörä muuttaa tavan, jolla kaikki ajoneuvot valmistetaan

Eivätkö sähköajoneuvot ole jo fossiilittomia? Vastaus on ei. Vaikka ne eivät käytössä tuota hiilipäästöjä, päästöjä syntyy niiden valmistuksessa, kuljetuksessa ja koonnissa. Nämä päästöt voivat joskus olla 70 % suurempia kuin bensiinikäyttöisissä malleissa.

Tavoitteenamme ei ole vain päästä eroon yhden pyörän tuotantoketjun päästöistä, vaan innostaa koko autoteollisuutta tekemään samoin ja siirtymään fossiilivapauteen.

Tätä varten aiomme kertoa matkastamme radikaalin läpinäkyvästi. Jaamme jokaisen läpimurron ja takaiskun matkan varrella kuten myös kaikki projektin menetelmät ja datan avoimeen käyttöön. Itse tekeminen on hienoa, mutta muiden inspiroiminen vielä parempaa.

”Normaalisti arvokkaat T&K-löydöt ovat luottamuksellista tietoa, mutta tosiasia on, että ilmasto ei välitä yrityssalaisuuksista”, sanoo Paul Morel, Brand Campaign Manager, Vattenfall

Cake edestä kuvattuna
Fossiilittomaan tuotantoon siirtyminen edellyttää sekä CAKEn että sen nykyisten tavarantoimittajien sekä useiden vaihtoehtoisten komponenttien ja materiaalien innovatiivisten valmistajien osallistumista päästöjen vähentämiseen entisestään.

Hyppää kyytiin

Vattenfall ja CAKE kutsuvat alan parhaat kumppanit ja tavarantoimittajat hyppäämään projektin kyytiin sen edetessä.

Öhlins Racing, johtava jousitustuotteiden valmistaja, oli projektin ensimmäinen virallinen kumppani ja on myös käynnistänyt oman prosessin päästäkseen eroon hiilistä tuotantoketjussaan. 

"Cleanest Dirt Bike Ever on inspiroinut meitä tutkimaan uusia, innovatiivisia tapoja minimoida hiilijalanjälkemme", sanoo Henrik Johansson, toimitusjohtaja, Öhlins Racing

SKF, yksi maailman suurimmista laakerivalmistajista, lähti mukaan projektiin selvittääkseen, miten tuottaa laakereita mahdollisimman pienin päästöin. Pyrimme käyttämään vähäpäästöisiä laakereita pyörän keskeisissä osissa, kuten ohjauksessa, pyörissä, rungossa ja sähkömoottorissa.

Viimeisimpänä projektiin on lähtenyt mukaan Hydro, norjalainen globaalisti toimiva alumiiniyhtiö. Alumiinin osuus Kalk OR:n kokonaishiilipäästöistä on 27 %. Tunnistamme nyt mahdollisuuksia Hydron kierrätetylle, lähes nollapäästöiselle alumiinille, jolla on ratkaiseva rooli pyörän alumiinijalanjäljen pienentämisessä.

Miten kuutio liittyy sähköpyörään?

Vuonna 2022 loimme kuution, The Cuben, levittääksemme sanaa projektista visuaalisella tavalla. Havainnollistimme pyörän alkuperäistä hiilipainoa (1186 kiloa hiilidioksidia) tavalla, jonka kuka tahansa voi ymmärtää: 637 m3:n kuutio näyttää pyörän päästöjen todellisen määrän projektin alkaessa. Se myös havainnollistaa, miten kuutio pienenee vuosien mittaan.

Tosiasia on, että kaikki, mitä tuotetaan, johtaa jonkinlaiseen hiilijalanjälkeen – vaikka tuote ei aiheuttaisi lainkaan päästöjä, kun sitä käytetään.

The Cube on kolmiulotteinen visualisointi pyörämme hiilijalanjäljestä. Sen avulla pyrimme rakentamaan laajempaa ymmärrystä maailmanlaajuisen päästöongelman kiireellisyydestä. Ensinnäkin lisäämme kuluttajien tietoisuutta ja helpotamme hiilijalanjäljen koon ymmärtämistä. Toiseksi innostamme useampia valmistajia julkistamaan tuotteidensa piilotetun hiilijalanjäljen ja pienentämään sitä. Lopullisena tavoitteena on fossiilivapaa autoteollisuus.

Cake edestä kuvattuna
Olennainen osa Vattenfallin ja CAKEn välistä yhteistyötä on kuutio, joka on kolmiulotteinen visuaalinen kuva tuotannon hiilijalanjäljestä. Kuution tavoitteena on lisätä kuluttajien tietoisuutta ja inspiroida tuotantoteollisuutta yleisesti.

Katso myös

Vihreä paitainen tyttö

CO2-tiekarttamme

Olemme päättäneet ottaa tähän mennessä suurimman harppauksen vähentääksemme ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Pariskunta pelaa videopeliä

Sähkösopimuksemme

Kaikki Suomessa kotitalouksille ja pienyrityksille myymämme sähkö on fossiilivapaata. Valitse sinulle sopiva sähkösopimus.

Tuulimyllyt ja aurinkopaneelit

Tuotantomuotomme

Koska ilmastonmuutos on yksi aikamme suurimmista haasteista on tärkeää, että ihmiskunta pystyy siirtymään vähäpäästöisiin energiamuotoihin.