Koukussa teräkseen

Maailma ilman terästä on mahdoton ajatus. Terästä on kaikkialla ympärillämme ja käytämme sitä joka päivä. Nykyinen terästuotanto aiheuttaa suuria hiilidioksidipäästöjä, mutta terästä voidaan valmistaa myös fossiilivapaasti sähkön ja vedyn avulla – ilman tuotannon päästöjä. Tutustu fossiilivapaaseen teräkseen ja sähkön merkitykseen matkalla kohti fossiilivapaata tulevaisuutta.

Terästuotanto aiheuttaa seitsemän prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Sen takia Vattenfall yhdessä SSAB:n ja LKAB:n kanssa kehittää fossiilivapaata terästuotantoa. HYBRIT-hanke on valtava harppaus kohti fossiilivapaata tulevaisuutta.

Valitse fossiilivapaa sähkö
Ilman terästä ei saunota

Suomessa arvioidaan olevan jopa kaksi miljoonaa saunaa. Pelkästään kiukaisiin käytetään terästä jopa noin kaksi miljoonaa kiloa vuosittain, vain Suomessa. Jos teräs valmistettaisiin fossiilivapaasti, tuotannon päästönä olisi vain vesihöyryä – kuten löylykin on.

Miten kokataan ilman terästä?

Ruuan ilmastovaikutukset puhuttavat, mutta harva pohtii keittiöissä käytettävän teräksen hiilijalanjälkeä. Keittiötä ilman terästä on kuitenkin vaikea kuvitella. Mieti, mikä vaikutus sillä olisi, jos kaikki maailman haarukat ja kattilat olisi valmistettu fossiilivapaasta teräksestä.

Kuvittele rakentamista ilman terästä

Rakentamisessa teräsrakenteita on vaikea välttää, vaikka tavoitteena olisikin ekologinen asumus. Entä jos teräs olisi valmistettu fossiilivapaasti?

Näin valmistetaan terästä ilman kivihiiltä

Fossiilivapaata sähköä

Fossiilivapaan teräksen valmistukseen tarvitaan paljon fossiilivapaata sähköä. Sitä tuotetaan vesi-, tuuli-, aurinko- ja ydinvoimalla.

Vety korvaa hiilen

Fossiilivapaan teräksen valmistuksessa käytetään vetyä hiilen sijaan. Vetyä saadaan sähkön avulla vedestä.

Puhdasta rautaa

Vetyä käytetään hiilen sijaan pelkistysaineena, jonka avulla rautamalmista saadaan puhdasta rautaa. Raudasta valmistetaan fossiilivapaata terästä.

Vain vettä

Kun hiili korvataan vedyllä, hiilidioksidin sijaan muodostuu vettä. Päästöt häviävät ja teräksestä tulee fossiilivapaata.

Näin valmistetaan terästä ilman kivihiiltä

Fossiilivapaan teräksen valmistuksessa käytetään vetyä hiilen sijaan.
Hiilidioksidipäästöt häviävät, ja tuotannon ainoa päästö on vesihöyryä.

Oletko koukussa teräkseen? Testaa

1/3

Kysymys 1: Käytkö saunomassa?

HYBRIT – näkymätön vallankumous

SSAB:n, LKAB:n ja Vattenfallin HYBRIT-hanke on maailman ensimmäinen investointi fossiilivapaaseen terästuotantoon. Uusi teknologia voi vähentää Suomen hiilidioksidipäästöjä seitsemän prosenttia. Mullistava hanke voi muuttaa tulevaisuutemme – ilman että edes huomaat mitään eroa.

Lue lisää
Sähkö on avain innovaatioihin
Sähkö on avain innovaatioihin

Sähkö tulee olemaan avainasemassa teollisuuden ja yhteiskunnan siirtyessä fossiilivapaaseen aikakauteen.

Lue lisää

Fossiilivapaa terästuotanto vähentäisi Suomen hiilidioksidipäästöjä noin 7 prosenttia. Se vastaa suunnilleen yksityisautoilun päästöjä Suomessa.

Malkus Lindroos,
  • Malkus Lindroos,
  • Energia-asiantuntija
  • Vattenfall
Ensimmäinen fossiilivapaa teräs

Fossiilivapaan teräksen valmistus on jo alkanut. Sinä et tule huomaamaan mitään eroa, mutta merkitys ilmastolle on valtava.

Kohti fossiilivapaata tulevaisuutta

Yhdessä kumppaneidemme kanssa voimme saavuttaa tavoitteemme, fossiilivapaan tulevaisuuden. HYBRIT on yksi esimerkki – tässä muutamia muita.

Siistein moottoripyörä koskaan
Siistein moottoripyörä koskaan

Vuonna 2025 ruotsalainen sähkömoottoripyörävalmistaja CAKE lanseeraa yhteistyössä Vattenfallin kanssa täysin fossiilivapaasti valmistetun offroad-moottoripyörän.

Lue lisää
Näin lentämisestä tulee fossiilivapaata
Näin lentämisestä tulee fossiilivapaata

Kaikkien tulisi voida jatkaa lentämistä. Vattenfall tutkii vähäpäästöisen sähköpolttoaineen tuotantoa yhdessä Shellin, LanzaTechin ja SAS:n kanssa. Tutustu, miten olemme osana lentämisen muutosta.

Lue lisää
Kaikki muovi ei ole huonoa muovia
Kaikki muovi ei ole huonoa muovia

Tulevaisuus ilman muovia ei ole todennäköistä, mutta muovia on mahdollista valmistaa ilman fossiilisia polttoaineita. Sähköistämisen avulla voimme kehittää uusia ja kestäviä tapoja valmistaa muovia.

Lue lisää
Biopolttoainetta fossiilittoman vedyn avulla
Biopolttoainetta fossiilittoman vedyn avulla

Sähköautot eivät ole ainoa ratkaisu. Preem ja Vattenfall tekevät yhteistyötä, jotta biopolttoaineita voidaan valmistaa laajamittaisesti fossiilivapaasti tuotetun vedyn avulla.

Lue lisää
Fossiilivapaasti tuotetun vedyn valtava potentiaali
Fossiilivapaasti tuotetun vedyn valtava potentiaali

Teollisuuden päästöjä voidaan vähentää merkittävästi korvaamalla fossiiliset polttoaineet fossiilivapaasti tuotetulla vedyllä.

Lue lisää
Merituulivoimalla sähköpolttoainetta ilmailuun
Merituulivoimalla sähköpolttoainetta ilmailuun

Vattenfall ja ST1 ryhtyvät tuottamaan suuria määriä fossiilitonta sähköpolttoainetta ilmailun tarpeisiin Ruotsin länsirannikolla.

Lue lisää
Kelluvaa tuulivoimaa
Kelluvaa tuulivoimaa

Fossiilivapaan teräksen tuotanto vaatii paljon sähköä. Siksi meidän tulee rakentaa tuulivoimaloita. Kelluvat tuulivoimapuistot voivat olla tärkeä osa ratkaisua.

Lue lisää
Ole mukana

Vattenfallin tavoitteena on mahdollistaa fossiilivapaa elämä tulevaisuudessa. Kaikki Suomessa yksityisasiakkaille ja pienyrityksille myymämme sähkö on fossiilivapaata, eli tuotettu matalapäästöisillä uusiutuvilla tuotantomuodoilla ja ydinvoimalla. Sähkösopimuksesi kautta olet mukana matkalla kohti fossiilivapaata tulevaisuutta.

Sähkösopimukset kuluttajilleSähkösopimukset pienyrityksille

Tuotteemme

Sosiaalinen media

© Vattenfall