omakotitalon_lammitys.jpg

 

Talon sähkönkulutus riippuu suurimmilta osin siitä, millainen lämmitysmuoto kiinteistössä on. Lämmitysjärjestelmää analysoitaessa kannattaa kiinnittää huomiota kahteen asiaan:  millä lämpö tuotetaan sekä miten lämpö levitetään taloon. 

 

Lämmön tuotto 

 

  • Maalämpö = Maalämpöjärjestelmässä siirretään lämpöä maaperästä sisällä olevaan vesivaraajaan. Se on lämmitysmuodoista edullisin käyttää asukkaalle. Jälkikäteen muutettaessa lämmitystä maalämmöksi tulee haasteita siitä, että maalämmöllä ei kannata tuottaa kovin korkeaa lämpötilaa, mutta se soveltuu erinomaisesti esimerkiksi vesikiertoisen lattialämmityksen veden lämmittämiseen. Lisäksi maalämpöjärjestelmä vaatii suhteellisen suuren lämmönkulutuksen ollakseen investointina kannattava. Parhaimman hyödyn maalämmöstä saat, jos kiinteistö on yli 150 neliötä. 

 

  • Vesi-ilmalämpöVesi-ilmalämpöpumpussa ulkoilman lämmöllä lämmitetään vesivaraajaa. Järjestelmä tuottaa sekä lämmintä käyttövettä että kiertovettä vesikiertoiseen lämmitykseen. Se on maalämpöä investointikustannuksiltaan edullisempi, mutta säästää myös lämpimän veden kustannuksissa. Haittapuolena on, että kovimmilla pakkasilla tarvitaan tueksi toista lämmitysmuotoa, ja käytettäessä sähkövastuksia aiheutetaan kulutushuippu juuri kalleimpaan aikaan.  

 

  • HybridilämmitysHybridilämmityksessä yhdistetään useita erilaisia lämmönlähteitä, esimerkiksi suorasähkö, puu ja ilmalämpöpumppu tai öljy ja suorasähkö. Hybridilämmitys vaatii hieman perehtymistä, jotta kulloinkin käytetään edullisinta energialähdettä, mutta on oikein käytettynä jopa maalämpöjärjestelmän veroinen kustannuksiltaan. Tulevaisuudessa hybridilämmityksen etuna on myös mahdollisuus välttää kalliita sähkön- ja sähkösiirron huippuhintoja ohjaamalla lämmitystä oikea-aikaisesti pois sähköä käyttävistä lämmitysmuodoista. 

 

  • Kaukolämpö = Ei ole vielä saatavilla kovin monella omakotitaloalueella, mutta on asukkaalle helppo ja suhteellisen edullinen lämmitysmuoto. 

 

  • Vastukseen perustuva sähkö  = Jos kiinteistössä on vastuspohjainen sähkö, kannattaa paneutua tarkemmin talon muihin tietoihin, sillä muuten luvassa voi olla kalliit kiinteät kulut. Pyydä tarkkaa lukua, paljonko vuosittainen sähkönkulutus on kilowateissa ja euroissa, sillä melkein jokainen omakotitaloasukas seuraa näitä lukuja. Selvitä mihin sähköä kuluu, eli kuluuko sitä lämpimän veden vai rakennuksen lämmittämiseen. Rakennuksen energiakulutukseen vaikuttavat energialuokka, ilmanvaihto, onko takkaa, kodinkoneiden energialuokat, sekä eristeet ja ikkunapinta-ala. Suoralla sähköllä lämmittäjille suosittelemme lämpimästi ilmalämpöpumppua, jolla voi säästää pitkän pennin lämmityskaudella. Lue lisää täältä. 

 

  • Öljy  = Öljylämmitys on melko kallis yksinään, mutta jos sen täydentää hybridilämmitykseksi esimerkiksi ilmalämpöpumpuilla tai ilma-vesilämpöpumpulla, voi vanha järjestelmä olla hyödyllinen vielä pitkään. Myös maalämpöjärjestelmän rinnalle kannattaa usein jättää vanha öljylämmitys tukemaan järjestelmää kovimmilla pakkasilla ja tasaamaan sähkönkulutushuippuja. Tulevaisuudessa öljy/sähkö hybridilämmittäjä voi hyötyä myös sähkön kysyntäjoustosta, joten vanhaa öljylämmitysjärjestelmää ei kannata purkaa pois, vaan säästää se käyttökunnossa tulevaa varten, vaikka pääosan lämmöstä tuottaisikin edullisemmin esimerkiksi ilmalämpöpumpuilla. 

 

  • PoistoilmalämpöpumppuPoistoilmalämpöpumppu siirtää ulos puhallettavan poistoilman lämmön sisälle puhallettavaan ilmaan. Se tuottaa varsin vähän lämpöä sisälle, mutta vähentää merkittävästi lämpöhäviöitä.  

 

  • KaasuMaakaasuverkon lähistöllä maakaasu voi olla hyvä vaihtoehto, jos lämmöntarve on suurta. Sen haittapuolena on melko kallis liittymiskustannus sekä suuret kiinteät kustannukset, mutta etuna edullinen energian hinta. Se on fossiilisista polttoaineista myös puhtain, ja sillä on mahdollista päästä hyvään hyötysuhteeseen, mutta korkeista kiinteistä kustannuksista johtuen soveltuu lähinnä kohteisiin, joissa lämmöntarve on hyvin suurta. 

 

Lämmön jako talossa 

 

  • Vesikiertoinen lattialämmitys = Vesikiertoinen lattialämmitys sopii erinomaisesti maalämpöjärjestelmän yhteyteen, koska tarvittavat veden lämpötilat ovat melko matalia ja maalämpöjärjestelmän hyötysuhde pysyy hyvänä. Sen suurimpana haittapuolena on suhteellisen huono hyötysuhde, eli kaikki lämpö ei siirry huoneilmaan, vaan osa siirtyy rakenteisiin ja lattian läpi talon alle. 

  • Vesikiertoinen patterilämmitysVesikiertoiset patterit ovat yleinen lämmönjakomuoto kaukolämmön, maalämmön tai öljylämmityksen yhteydessä. Sekä kaukolämmössä että öljylämmössä kiertävän veden lämpötila voidaan nostaa lähelle 100 asteeseen, joten patteripinta-alaa tarvitaan vähemmän kuin maalämmössä. Huomio tämä, jos harkitset siirtymistä maalämpöön. 

  • IlmalämmitysIlmalämmitystä käyttävät mm. ilmalämpöpumppu sekä poistoilmalämpöpumppu. Myös ilmanvaihtokoneessa on usein ilmalämmitys joko sähköllä tai kiertoveden lämmöstä. Ilmalämmityksen etuna on hyvä hyötysuhde, kun lämpö siirtyy suoraan ilmaan, mutta haittapuolena hankala säädettävyys, koska ilmalämmityslaitteet mittaavat lämpötilaa yleensä vain puhalluspaikassa. Erityisesti ilmanvaihtokoneiden suhteen on syytä olla tarkkana, sillä ne voivat lämmittää tuloilman esim. 15 asteiseksi myös kesäöinä, vaikka sisällä olisi esimerkiksi +25 astetta. 

  • Suora lattialämmitys / varaava sähkölämmitys = Tässä lämmönjakotavassa lämmitetään suoraan sähkövastuksin esimerkiksi lattiaa, kattoa tai muuta lämpöä varaavaa rakennetta. Sen etuna on mahdollisuus varata lämpöä silloin, kun sähkö on edullista, esimerkiksi öisin. Haittapuolena on hankala säädettävyys, eli lämmöntarve täytyy ennakoida jo edellisenä yönä, joten esimerkiksi sään vaihtelut aiheuttavat helposti tilanteita, että lämpöä on liikaa.  

  • Suora sähkölämmitys = Tässä lämmitystavassa sähkövastuksilla lämmitetään suoraan ilmaa. Sen etuna on hyvä säädettävyys ja mahdollisuus huonekohtaisiin säätöihin, pienet häviöt sekä edullinen hankintakustannus.  

 

Esimerkkejä omakotitalon sähkönkulutuksesta

 

Jos lämmitetään sähkövastuksilla (patterit, katto- tai lattialämmitykset, sähköiset boilerit), noin 100 neliöisessä omakotitalossa vuosittainen sähkönkulutus on noin 20 000 kWh ja se vastaa noin 2000 euroa

  • Jos mukana ilmalämpöpumppu, sähkönkulutus tippuu noin 15 000 kWh ja kuluissa se tarkoittaa noin 1500 euroa, eli ilmalämpöpumppu tuo noin 500 euron säästön

100 neliöisen omakotitalon vuosittainen sähkönkulutus maalämpöjärjestelmällä on noin 10 000 kWh ja kustannuksina se tarkoittaa noin 1000 euroa

  • Ero ilmalämpöön on siinä, että myös käyttövesi lämpiää maalämmöllä
  • Maalämpö sopii hyvin eristettyyn, mutta isoon taloon (paras hyötysuhde saadaan jos kiinteistössä on reilu 150 neliöitä)

 

Vertauskohteita

  • 4 hengen perhe 100 neliöisessä rivitalossa kaukolämmöllä kuluttaa noin 3000-6000 kWh – kustannuksia noin 300-600 euroa
  • 1900 –luvun alkupuolen rakennus kokonaan lämpimänä ilman lämpöpumppuja – 80 000 kWh – 9600 euroa/vuosi tai 1500 euroa/talvikuukausi

 

  

Sähkösopimus

Katso omakotitaloasukkaille räätälöityjä sähkösopimuksiamme.

Tutustu sähkösopimuksiin

Aurinkopaneelit

Tuota osa omakotitalossa tarvitsemastasi sähköstä itse ja nostat samalla kiinteistösi arvoa.

Lisää tietoa paneeleista

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu tuo satojen eurojen säästöjä etenkin sähköllä tai öljyllä lämmittävälle vuosittain.

Lisää tietoa pumpuista

Kysy chatissa