Time in controller:22.4.2021 14.20.13

Tilastoja tulipaloistaVuonna 
2015 Suomessa sattui yhteensä 2010 rakennuspaloa, joista 677 kappaletta oli sähkön aiheuttamia. Suurin osa voitaisiin ehkäistä, sillä ihmisen virheellinen toiminta on tulipalon tyypillisin syttymissyy. Suosittelemme varustamaan kotisi riittävällä määrällä palovaroittimia, ja testaamaan niiden toimintavalmiutta säännöllisesti.Suomessa kaikista sähköpaloista 87 % aiheutui sähkölaitteista. Yleensä sähkölaitteet oireilevat ennakkoon ennen hajoamista. Kiinnitä siis huomiota sähkölaitteen epätavalliseen toimintaa ja huollata oikuttelevat laitteet välittömästi, tai hävitä ne viemällä asianmukaiseen kierrätyspisteeseen.

Sähköpalojen aiheuttajat top 8


Tyypillisimmillään sähköpalot alkavat keittiöistä

Sähkölaitteiden teknisten vikojen lisäksi inhimillliset erehdykset aiheuttavat tulipaloja suomalaisissa kodeissa. Syitä tulipaloon voi olla monia. Päälle unohdettu liesi, tai sillä leikkivä lapsi voi tahattomasti sytyttää tulipalon keittiössä. Ongelmia voivat aiheuttaa myös lieden läheisyydessä säilytettävä irtaimisto ja tarkoituksellisesti päälle ja valvomatta jätetty uuni. Puhdistamaton ja huonokuntoinen liesituuletin lisää tulipalon riskiä keittiössä.

Valaisinten aiheuttamat tulipalot johtuvat tilastojen mukaan loisteputkivalaisimista, peitetyistä sekä osittain rikkoutuneista valaisimista. Kiinnitä aina huomiota valaisinten epätavalliseen toimintaan, ja vaihda vikaantuneet valaisimet sekä lamput välittömästi.

Saunasta alkavat tulipalot johtuvat useimmin käyttäjän tekemästä virheestä. Kiukaan läheisyydessä kuivatettavat pyykit ja kiukaalle kuulumattomat esineet ovat olleet valitettavan usein tulipalon syynä.

Sähkölaitteet oireilevat usein ennen hajoamista. Kiinnitä siis huomiota sähkölaitteiden fyysiseen kuntoon, epätavallisiin ääniin, hajuihin ja käyttöön liittyviin häiriöihin.

Tee kotisi sähköpaloturvallisuuskävely - tieto lisää turvallisuutta


Liesi ja uuni

Älä jätä uunia tai keittolevyä päälle valvomatta.

Tulenarka materiaali

Älä säilytä palonarkaa materiaalia lieden läheisyydessä.

Sähkö- ja jatkojohdot

Valitse mieluummin kiinteä sähköasennus kuin jatkojohto.

Pyykinkuivaus

Älä kuivata pyykkiä kiukaan yläpuolella tai sen välittömässä läheisyydessä.

Imurointi ja siivous

Imuroi kylmälaitteiden taustat säännöllisesti.

Sähkölaitteet

Sammuta laite käytön jälkeen ja irrota töpseli pistorasiasta.

Vialliset laitteet

Poista vialliset sähkölaitteet välittömästi käytöstä tai korjauta ammattilaisella.

Palovaroittimet

Tarkista palovaroittimien kunto ja paloviitan paikka keittiön läheisyydessä.

Kysy chatissa