Kannattaa. Lämmitetty moottori kuluttaa n. 0,2–0,3 l vähemmän polttoainetta ja vähentää päästöjä puolella kylmiltään startattuun moottoriin verrattuna.
Lämmitysaika riippuu ulkotilan lämpötilasta. Ohjeena voi pitää seuraavaa:
+5 ... - 5 °C lämmitysaika ½ tuntia
-5 ... -10 °C lämmitysaika 1 tunti
-10 ... -20 °C lämmitysaika 2 tuntia.
Ensimmäisen ajokilometrin aikana lämmitetty moottori kuluttaa lähes 45 % vähemmän polttoainetta kuin kylmiltään startattu auto.
Neljän kilometrin aikana lämmitetty moottori kuluttaa yli 20 % vähemmän polttoainetta kuin kylmiltään startattu auto.
Kylmän moottorin käynnistys -15 °C pakkasella vastaa n. 500–600 kilometrin ajon kuluttavaa vaikutusta.
Lämmittimien teho on n. 500 W ja energiankulutus ½ kWh tunnissa. Jos sisälämmittimien teho on 1500 W, on energiankulutus puolella teholla 0,75 kWh tunnissa. Täydellä teholla sisälämmitin kuluttaa 1½ kWh tunnissa.
Sähköä kuluu, vaikka talossa ei vielä asuttaisi. Jotta uuden, vasta rakennetun talon rakennusaikainen kosteus saadaan poistetuksi, kannattaa pitää sekä lämpö että ilmanvaihto päällä.
Voit seurata laitteen sähkönkulutusta kulutusmittarill.a
Kulutusmittari helpottaa laitekohtaisessa kulutuksen seurannassa.
Valaistuksen ja viihdelaitteiden energiankulutukseen on hyvä kiinnittää huomiota. Myös kylmälaitteiden ja lämpöä tuottavien laitteiden sähkönkulutusta on hyvä tarkkailla.
Nykyään lähes kaikki lamput ovat LED-lamppuja. LED-lamput vastaavat toiminnallisuuksiltaan hehkulamppuja. LED:it kuluttavat alle yhden kymmenesosan siitä, mitä hehkulampu kuluttivat.
Huomioi LED -lamppujen värilämpötila. 2700 K vastaa hehkulamppua ja 3000 K vastaa halogeenilamppua.
Jos valaisin on himmennettävä, valitse himmennettävä LED -lamppu.
Saunaan tulevissa lampuissa kannattaa varmistaa, että lamppu kestää saunan lämpötilan.
Pelkän energiansäästön takia ei hyvin toimivaa kodinkonetta kannata uusia. Jos taas olet hankkimassa uutta tai korjaamassa vanhaa, kannattaa valita vähän energiaa käyttävä laite. Pitkällä aikavälillä se on kannattava valinta.
Kylmälaitteiden kulutus on vuosien aikana pienentynyt huomattavasti tuotekehityksen ansiosta. Uusi laite voi kuluttaa kymmeniä prosentteja vähemmän kuin 10-15 vuotta sitten hankittu laite.
Kylmälaitteet on kehitetty toimimaan mahdollisimman tehokkaasti tietyssä ympäristölämpötilassa. Laite toimii parhaiten, kun ympäristön lämpötila on laitteen arvokilvessä mainitun ilmastoluokan mukainen. Ilmastoluokat ovat:
SN = +10° - +32°C
N = +16° - +32°C
ST = +18° - +38°C
T = +18° - +43°C.
Suomessa yleisimmät ilmastoluokat ovat SN ja N. Ilmastoluokka löytyy laitteen arvokilvestä. Ota ilmastoluokka huomioon, kun hankit kylmälaitetta vaikka vapaa-ajanasunnolle, jota ei ole tarkoitus pitää lämpimänä ympäri vuoden.