Säämies patistaa säästämään energiaa

Pekka Pouta auttaa porvoolaispariskuntaa energiafiksummille elintavoille Vattenfallin energiansäästökilpailussa.

 

Energiafiksuista tavoista kiittäisi niin ympäristö kuin lompakkokin, mutta uusien rutiinien omaksuminen saattaa tuntua varsin työläältä. Vattenfallin Energiaperhe -kilpailu paljastaa, ettei säästäminen ole kalliita laitteita, haastavia numeroita ja vippaskonsteja vaativaa salatiedettä vaan arkisia tapoja ja uuden oivaltamista.

Maltillinen sähkölasku on jokaisen huushollin haaveissa. Paneutuminen energian säästöön ja oman kodin virittäminen taloudellisemmaksi ovat asioita, jotka kannattaa tehdä kerran ajatuksella. Porvoolaisten Timo Kollinin ja Anniina Härmän motto Vattenfallin Energiaperhe-kilpailussa onkin "Nyt otetaan energiahärkää sarvista kiinni!"

- Emme ole olleet ihan kartalla siitä, mitä mikäkin laite kodissamme syö, kertovat punaisen omakotitalon asukkaat Timo ja Anniina.

Anniina ja Timo osallistuvat Energiaperhe-kilpailuun saadakseen helppoja, kansantajuisia neuvoja ja lisätietoja arkisiin elämäntapoihinsa. Seuraamalla Energiaperhe-kilpailua voit myös itse oppia energiafiksummaksi, osallistua haasteisiin ja voittaa mahtavia palkintoja.

 

Perheen paheina puhtaus ja eläinrakkaus

Kilpailussa ja säästämisessä pariskuntaa auttaa Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.

-Sähkölämmitteisessä talossa säästökeinoja lähdetään etsimään lämmityksestä, Malkus tietää. Hän neuvoo, että ilmalämpöpumppua tulisi käyttää pitkälle talveen ja kytkeä sähköpatterit avuksi vasta sitten, kun tuntuu tarvetta.

Talokierros Malkuksen kanssa paljasti monia muitakin epäkohtia, joita pariskunta ei ollut osannut itse noteerata.

- Keittiön lattian kylmyyden syy oli helposti korjattu: ulommainen tuuletusikkunoista oli auki ja vieläpä tiivistämättä, Anniina nauraa. Lisäksi parvekkeen ovea ja lasituksia oli tavattu pitää auki, jotta perheen eläimet pääsivät kulkemana vapaasti. Anniinan energiapahe on puolestaan liiallinen pyykkääminen.

- Teen sitä liian usein ja liian korkeilla lämpötiloilla, hän tunnustaa ja lupaa muuttaa tapojaan.

- Tämä talo vaikuttaa kilpailun kannalta lupaavalta! Saatte helposti pienillä teoilla jo mittavia säästöjä, kilpailumentori Pekka Pouta innostuu, eikä suotta: lokakuun aikana avopari säästi jo 44 % edellisen vuoden lokakuuhun verrattuna. Määrät mitataan vertaamalla sähköyhtiön kulutustietoja asuntoon asennetun kulutusmittarin antamiin, lämmöntarvekorjattuihin lukemiin.

 

 

Mentorina meteorologi

Energiaperhe-kilpailussa seurataan kuuden suomalaisperheen elämää ja energiankulutusta puolen vuoden ajan. Jokainen perhe saa apua Vattenfallin energia-asiantuntijalta ja julkkismentoreilta, jotka ovat tänä vuonna Pekka Pouta, Tommi Evilä ja Jenni Kokander. Timo Kollin ja Anniina Härmä pääsivät Pekan porukkaan.

- Lähdin mielelläni mukaan, sillä tämä kaikki liittyy läheisesti alaani. Ilmastonmuutos huolettaa minua, ja tässä on nyt tilaisuus oppia konkreettisia tekoja, meteorologi Pekka Pouta kertoo.

- Olen jo itse oppinut esimerkiksi sen, että voin pitää kotini viileänä kesähelteellä ihan vain pitämällä parvekkeen oven kiinni.

 

Tietoa Vattenfallin energiaperhe -kilpailusta 2016 - 2017

  • Kilpailu alkoi 1.10.2016 ja päättyi 31.3.2017.
  • Kilpailemassa oli kuusi suomalaista kotitaloutta.
  • Energiaperheet opettelivat käyttämään energiaa fiksummin, vähentämään energiankulutustaan ja viemään energiafiksuuden viestiä eteenpäin.
  • Kilpailijoita luotsasivat mentorit Jenni Kokander, Tommi Evilä ja Pekka Pouta sekä Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.
Kysy chatissa