Hurjaa sähkönsäästöä Tommi Evilän ohjeilla

Ammattivalmentaja Evilä luotsaa oululaista Tunturin perhettä kohti energiafiksumpaa elämää. Vattenfallin Energiaperhe -kilpailu on tuonut perheelle uusia rutiineja ja suoraa säästöä.

 

Oulussa energiaperhe Tunturin pihalla kirkas talviaurinko tarkkailee, kun Tommi Evilä luo lunta pihatiellä. Tunturien energiaperhementori Tommi tuo mukanaan ilouutisia: perhe on pienentänyt sähkönkulutustaan neljän kuukauden aikana 37 %. Lähtiessään mukaan Vattenfallin Energiaperhe -kilpailuun Tunturit pelkäsivät, ettei ennestään niukoista elintavoistaan saisi nipistettyä kuin 10 tai 20 prosenttia.

- Ylitimme tavoitteemme!, Janne Mustonen iloitsee mutta lisää, että niin ovat elintavatkin muuttuneet.

- Seuraamme EnergyWatchin näytöltä, mikä vaikuttaa mihinkin, ja olemme tietoisempia. Aiheesta tulee luettua ja myös juteltua ystävien kanssa.

- Aika pienillä jutuilla se iso säästö lopulta tulee, Teea Tunturi summaa.

- Yleensä kun puhutaan elämäntapamuutoksista, esimerkiksi dieetistä, on muistettava, että kyse on kokonaan uusien ja erilaisten elintapojen omaksumisesta, kertoo Tommi Evilä, joka ammattivalmentajana tietää hyvin, mistä puhuu. - Pitää oppia uutta ja ajaa opit ajatuksen tasolle ja arkeen, jolloin niistä tulee rutiineja. Tommi painottaa, että energiafiksuudessa on kyse juuri tästä.

- Uusia asioita lisätään ja rönsyjä karsitaan rauhassa yksi kerrallaan, kunnes jäljelle jää olennainen. Tunturien perheessä on ihan selvästi käynyt niin, Tommi innostuu.

 

Sähkölämmitteisen talon säästöjä

- Tuntureiden talossa ei ole ilmalämpöpumppua. Koska kulutus on nykyisellään niin pientä, ei sen hankintakaan olisi järin kannattavaa, sillä takaisinmaksuaika muodostuisi hyvinkin pitkäksi. Näin ollen säästöt syntyvät lämmönhukkaa vähentämällä, Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos muistuttaa. - Viime vierailulla säädimme kyllä ilmanvaihtokoneen asetuksia sopiviksi ja hyvältä ne nytkin näyttivät.

Suurta säästöä on saatu siitä, että lämpötilat ovat erilaisia eri puolilla taloa: oleskelutilaa lämmittää puu-uuni mutta makuuhuoneita ei lämmitetä. Viileässä on mukavampi nukkua, eikä vilu käy liialliseksi, kun huoneiden ovia pidetään päivisin auki.

- Isoa säästöä tulee tuulikaapista, jossa ei enää pidetä lattialämmitystä, Teea kertoo.

- Puolilämmin huone toimii nyt isona eristeenä, Malkus summaa.

 

Tiivisteitä ja tekstiilejä

Tärkeää Tuntureilla on lämmön karkailuun ja turhaan lämmittämiseen puuttuminen: ikkunoihin on hankittu uudet verhot, joiden eristävä vaikutus käy ilmi Malkuksen tuoman lämpökameran näytöltä. Verhoista olisi apua myös heikommin eristettyjen ovien edessä. Lämpökameran kehottamana Tunturit aikovat hakea vintiltä lisää mummon kutomia räsymattoja lattioita eristämään.

- Uudet ikkunatiivisteetkin toimivat parhaiten, kun ne siirretään pakkauksesta paikoilleen, Malkus Lindroos nauraa ja painottaa, että tiivistäminen on nopea ja helppo korjausliike moneen kotiin: - Tiivisteen laadulla ja mallilla ei ole juuri väliä. Pääasia on, että uudet hankkii ja asentaa.

Tietoa Vattenfallin energiaperhe -kilpailusta 2016 - 2017

  • Kilpailu alkoi 1.10.2016 ja päättyi 31.3.2017.
  • Kilpailemassa oli kuusi suomalaista kotitaloutta.
  • Energiaperheet opettelivat käyttämään energiaa fiksummin, vähentämään energiankulutustaan ja viemään energiafiksuuden viestiä eteenpäin.
  • Kilpailijoita luotsasivat mentorit Jenni Kokander, Tommi Evilä ja Pekka Pouta sekä Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.
Kysy chatissa