Voisiko taloyhtiösi olla energiatehokkaampi? Kiinnitä huomiota lattiaan

Hattulalainen taloyhtiö päätti laittaa energiaelämäntavat uusiksi ja vaihtoi öljylämmityksen maalämpöön. Projektin puuhamiehenä toimi energiaperhekilpailija Erkki Yrjölä.

 

Hattulalaiset Tuula ja Erkki Yrjölä hakivat Vattenfallin Energiaperhe -kilpailuun osoittaakseen esimerkillään, että rivitaloasujakin voi vaikuttaa energiankulutukseensa ja sähkölaskuunsa. Kilpailumentorikseen pariskunta halusi ja sai niinikään hämäläisen Tommi Evilän.

- Näillä eväillä, lupa säästää! pariskunta hihkaisee mottonsa.

Energiaperhe-kilpailussa kuudella suomalaisperheellä on tähtäimessään energiafiksumpi elämäntapa. Varsin energiatehokkaan Yrjölän perheen haasteena on, miten vähästä voi enää säästää. Siksi heitä auttaa ja neuvoo puolen vuoden ajan Tommin lisäksi Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos. Malkus ja Tommi kävivät tapaamassa Yrjölöitä ja toteamassa, ovatko he niin säästäväisiä kuin arvelevat.

- Yrjölät ovat selvästikin miettineet näitä energia-asioita. Asuntoon on asennettu paljon energiatehokasta tekniikkaa ja led-lamppuja, Malkus myhäilee.

Lisäksi olohuoneen viihde-elektroniikka ja tietokonehuoneen laitteisto on kytketty katkaisijalla varustettuihin jatkojohtoihin.

- Perheemme periaatteena on aina ollut, että kun lähdetään pihalle, katkaisimet on sammutettu ja kaikki leivänpaahtimet, kahvinkeittimet sun muut pienkoneet irrotettu seinästä, Erkki kertoo.

 

Taloyhtiö mukaan energiatalkoisiin

Tomerat Yrjölät eivät tyydy kilpailemaan vain oman taloutensa energiansäästössä, vaan heidän tavoitteenaan on parantaa koko taloyhtiön energiatehokkuutta.

- Vuosi sitten taloyhtiömme siirtyi maalämpöön. Teimme yhdessä naapuriyhtiön kanssa urakkasopimukset kerralla kaikille kymmenelle huoneistolle, As. Oy Viertotien hallituksen puheenjohtaja Erkki Yrjölä kertoo.

- Kilpailemme naapuriyhtiön kanssa siitä, kumpi säästää enemmän. Viimeksi jäimme altavastaajiksi ja nyt haluamme päihittää naapuriyhtiön, hän pohjustaa.

- Älylämpömittaria käyttämällä voidaan säästää lämmityksessä ja tasapainottaa huoneistojen lämpöä. Näin saadaan viimeisetkin hyödyt irti maalämmöstä, Malkus sanoo.

Energiankulutusmittari asennettiin sekä Yrjölöille, että maalämpöjärjestelmän sähkömittariin.

- Puhelimen näytöltä voidaan nyt seurata kulutusta ja tutkia, onko yhteisiä säästöjä tullut, Erkki ihailee.

- Reaaliaikakulutus auttaa tunnistamaan, kuinka kompressorit käyvät, ja mitä muita kulutuskohteita järjestelmässä on. Näyttäisi siltä, että myös sähkövastuksia on käytössä, Malkus Lindroos huomauttaa.

 

Energiankulutuksen tarkistuslista taloyhtiöille

  • Tutki, miten energiankulutus jakaantuu kellonaikojen mukaan. Tiedon saat verkkoyhtiösi tai sähkönmyyntiyhtiösi palvelusta.
  • Katso ja tulosta tarkistuslista, tee tarkistuskierros ja käy lista läpi
  • Listaa toimenpiteet tärkeysjärjestykseen ja tee tarvittavat toimenpiteet (esim. säädöt, toiminnan muutokset ja hankinnat).
  • Seuraa tuloksia vertaamalla nykyistä energiankulutusta entiseen.

 

Energiafiksukin voi säästää

Vaikka Yrjölöiden elämäntavat olivat jo ennestään hyvällä mallilla, löysivät Malkus Lindroos ja Tommi Evilä myös muutamia oivallisia säästökohteita. Pesuhuoneessa oli sekä sähköinen lattialämmitys että patteri.

- Energiafiksuinta olisi säätää lattialämmitys niin alhaiseksi kuin mukavuus sallii, ja antaa patterin huolehtia kuivattamisesta, Malkus kehottaa.

Erkillä, kuten monella suomalaisella, on tapana käynnistää tietokone aamulla varmuuden vuoksi. Tarkastelu paljasti, että jokin herätti tietokoneen nukkumatilasta säännöllisin väliajoin.

- Nyt pitää selvittää, mikä se herättelijä on, sillä huonouninen kone tietää turhaa energiankulutusta ja rahan menoa, Malkus pohtii.

 

 

Motivaatiota Evilän eväillä

Energiaperhe-kilpailussa ei tärkeintä ole säästetyt watit vaan myös se, miten muita motivoidaan energiafiksumpaan elämään, Tommi Evilä sparraa.

- Niillä mittareilla Yrjölät ovat jo puolessa matkassa kohti menestystä! hän innostuu. 

Tietoa Vattenfallin energiaperhe -kilpailusta 2016 - 2017

  • Kilpailu alkoi 1.10.2016 ja päättyi 31.3.2017.
  • Kilpailemassa oli kuusi suomalaista kotitaloutta.
  • Energiaperheet opettelivat käyttämään energiaa fiksummin, vähentämään energiankulutustaan ja viemään energiafiksuuden viestiä eteenpäin.
  • Kilpailijoita luotsasivat mentorit Jenni Kokander, Tommi Evilä ja Pekka Pouta sekä Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.
Kysy chatissa