Lämmityskausi alkaa - lämmittele saunassa, älä suihkussa

Tommi Evilä ja Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos vierailivat Energiaperhe-kisaan osallistuvan Tunturin perheen kodissa. 

 

Iltojen pimetessä sisätiloissa vietetään enemmän ja enemmän aikaa.

Kotien energiankulutus kasvaa heti, kun lämmitystä alkaa kaivata ja lamppujen tarve tunnelmanluojina lisääntyy. Vattenfallin Energiaperhe -kilpailuun osallistuvan Tunturin perheen energiapaheena on lämmittely kuumassa suihkussa. Heidän oululaiskotiinsa lämmityskausi hiipiikin jo vähän muita energiaperheitä aikaisemmin.

Tunturien energiaperhementori Tommi Eviläpiipahti pohjoisessa tutustumassa perheeseen. Hän otti selvää, millä tolalla kolmilapsisen perheen energia-asiat ovat. Kylässä kävi myös Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.

Malkus piti Tunturien omakotitaloa mukavan haastavana säästökohteena:

- Kaikki saatava säästö tulee lämmöntarvetta vähentämällä, kun ei ole ilmalämpöpumppua sähkölämmityksen tukena. Kun pakkaset tulevat, voidaan ilmanvaihtoa pudottaa pienemmälle. Kylmemmässä ulkoilmassa on vähemmän kosteutta, joten pienempikin ilmamäärä pitää kosteuden kurissa sisällä.

Malkuksen neuvojen valossa voi miettiä, millaisiin asioihin sinä voisit kodissasi kiinnittää huomiota, jottei sähkölasku karkaisi käpälästä.

 

Lämmityskauden energiapaheet kuriin

Helppo säästöniksi kaikkiin koteihin on pitää lämmityskaudella ikkunat tiiviinä ja kiinni. Energiaperhe Tunturin taloon hankittiin energia-asiantuntijan vierailun jälkeen uudet verhotkin eristeeksi. Lisäksi Tommi Evilä vinkkasi, että verhot kannattaa ottaa päivisin ikkunan edestä, jotta auringon lämpö pääsee huoneisiin.

Keskustelua herätti perheen energiapahe, eli kuinka suihkussa lämmittelyä voisi vähentää mukavuuden kärsimättä.

- Lämpöenergia matkaa suihkusta lattiakaivon kautta viemäriin, mutta saunan lämmittäminen täysin sähkölämmitteisessä talossa ei puolestaan juuri lisää energiankulutusta lämmityskaudella, Malkus kertoo.

 

 

Tarkista ilmanvaihtokone

Energia-asiantuntijan seuraavaa neuvoa Tuntureilla jo noudatettiinkin.

- Puhdista ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenottokenno ja suodattimet. Jos kone on kesäasennossa, laita se talviasentoon, Malkus Lindroos opastaa.

- Tuloilman lämmitys kannattaa kytkeä vasta, kun veto alkaa tuntua, Malkus kertoo.

Hän muistuttaa tarkistamaan myös varastot ja ulkorakennukset, joiden lämmitys voi kovilla pakkasilla käydä kalliiksi. Varmista kuitenkin, että tiloissa on vain sellaista laitteistoa, joka saa altistua pakkaselle. Esimerkiksi pakastin voi särkyä, jos sitä säilytetään liian kylmissä oloissa.

 

Koti kohti lämmityskautta

  • Puhdista ilmanvaihtokone ja laita se talviasentoon.
  • Pidä silmällä ulkorakennusten ja varastojen lämmitystä.
  • Sulje ikkunat ja puolilämpimien tilojen ovet.
  • Pakkasten tullessa säädä ilmanvaihtoa pienemmälle.
  • Lämmittele saunassa, älä suihkussa!

 

Hyppää energiaperheiden kyytiin!

Vattenfall nostaa energiaperheet esiin tänä vuonna jo kuudetta kertaa. Energiaperhe-kilpailuun valittiin lukuisten hakemusten joukosta kuusi kotitaloutta, joita mentoroivat Tommi Evilä, Jenni Kokander ja Pekka Pouta. Puolen vuoden ajan Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos ja mentorit vierailevat näiden suomalaisperheiden kodeissa neuvoen ja seuraten heidän sähkönkäyttöään. 

Säästä energiaa hyödyntämällä Vattenfallin energiavinkkejä ja lisäämällä älyä kotiisi!

Tietoa Vattenfallin energiaperhe -kilpailusta 2016 - 2017

  • Kilpailu alkoi 1.10.2016 ja päättyi 31.3.2017.
  • Kilpailemassa oli kuusi suomalaista kotitaloutta.
  • Energiaperheet opettelivat käyttämään energiaa fiksummin, vähentämään energiankulutustaan ja viemään energiafiksuuden viestiä eteenpäin.
  • Kilpailijoita luotsasivat mentorit Jenni Kokander, Tommi Evilä ja Pekka Pouta sekä Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.
Kysy chatissa