Jenni Kokander yllättyi: Tuntisähkö on ekoteko

-Tuntisähkö on edullisempaa luonnolle, kukkarolle ja energiaperhe Haltsoselle, suurperheen äiti Annika Haltsonen tietää.

 

Viime syksynä pöytyäläinen Haltsosten perhe ilmoittautui Vattenfallin Energiaperhe -kilpailuun, jossa pyritään puolessa vuodessa oppimaan energiafiksummille elintavoille.

Nyt, neljän kuukauden jälkeen, perheen sähkönkulutus on pienentynyt peräti 67 prosentilla, mikä on rahassa kokonaista 750 euroa. Säästöä on saatu aikaan vähentämällä lattialämmityksen käyttöä ja laittamalla ruokaa puuhellalla. Suuri merkitys on kahdeksanhenkisessä perheessä myös pienillä, kertautuvilla teoilla kuten sillä, että lapset ovat oppineet sammuttelemaan laitteita jälkeensä.

- On tärkeää saada energiansäästäminen lasten arkeen, painottaa Haltsosten energiaperhementori Jenni Kokander.

- Se on ehkä tulevaisuuden kannalta se tärkein juttu!

 

Miten ja miksi seurata sähkön hintaa?

  • Noususuhdanteessa sähkön kysyntä kasvaa ja hinta nousee.
  • Kuiva ja kylmä talvi tyhjentää vesialtaat, ja kova kysyntä pakottaa käyttämään kalliimpia tuotantotapoja.
  • Seuraa hintaa ja ajoita sähkönkulutus edulliseen ajankohtaan.
  • Hinta päivittyy pohjoismaisen Nord Pool -sähköpörssin markkinahinnan mukaisesti.
  • Tuntisähkön laskutus perustuu todelliseen tuntikulutukseen ja kyseisen tunnin Spot-hintaan.
  • Tuntisähkö-sopimus on toistaiseksi voimassa ja voit halutessasi vaihtaa sen helposti määräaikaiseen, kiinteähintaiseen sopimukseen.

 

Tuntisähköstä säästöä

Jenni Kokander ja Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos vierailivat perheen luona nyt, kun kilpailussa on edetty puolivälin yli.

- Niin on kovat säästöt, ettei täältä löydy juuri korjattavaa, parivaljakko miettii.

- Kun kulutusta ei pysty enää pudottamaan, voidaan hyödyntää halvempia tunteja, Malkus huomauttaa.

Malkuksen kehotuksesta Haltsoset siirtyivät vanhasta kiinteähintaisesta päivä- ja yölaskutuksesta tuntisähköön.

Tuntisähkö hyödyntää sähkön hinnan vaihteluita: pidetään kulutus samana, mutta ohjataan se niille kellonajoille, jolloin kulutus on yleisesti vähäisempää. Pörssihinta määrittyy ja laskutetaan joka tunnilta erikseen. Mikäli Haltsoset innostuvat tutkimaan hintoja tarkemmin, voi sähköpörssin spot-tuntihintoja vertailla Vattenfallin sivuilla sekä Fingridin tarjoaman mobiilisovelluksen (Android / iOS) kautta.

 

Kun harva kuluttaa, hinta on halpaa

Jollei jaksa jatkuvasti seurata lukuja, voi muistaa muutamat toistuvat ilmiöt.

- Lämminvesivaraajan toiminta voidaan ajastaa yhden ja viiden välille yöllä, jolloin kulutus, ja siten hinta, ovat matalalla, Annika Haltsonen muistelee oppimaansa.

- Käyttöpiikit ajoittuvat aamulla töihin lähdön ja illalla kotiinpaluun hetkiin. Iltapäivällä on taas edullisia siesta-tunteja, hän kertaa. Vattenfallin asiakkaat voivat helposti seurailla omaa sähkönkäyttöään Oma energia -palvelussa.

Eniten tuntisähköstä hyötyvät sähkölämmittäjät, jotka voivat ajoittaa käyttöveden lämmityksen ja pyykinpesun halpaan aikaan. Malkus Lindroos toi mukanaan sähkömiehen, joka parissa tunnissa vaihtoi talon yösähköohjauksen modernimpaan versioon. Nyt voidaan nettiä ja älypistorasiaa apuna käyttäen ajastaa vaikka se lämminvesivaraaja käyttämään yön halvimpia tunteja.

- Mikäli on tulossa vieraita tai muuten tarvitaan enemmän lämmintä vettä, voidaan ajastus ohittaa helposti kännykällä, Malkus ohjeistaa.

 

 

Jennillekin uutta tietoa

Vattenfallin Energiaperhe -kilpailun viime vuoden voittaja Jenni Kokander yllättyi kuullessaan, että yösähkö ja muut halvemmat tunnit ovat ekologisempia.

- Hinta laskee kun käyttäjiä on vähemmän ja silloin hyödynnetään päästötöntä vesi- ja ydinvoimaa, kertaa Jenni.

Malkus Lindroos kertoo, että peruskulutus katetaan aina vesi- ja ydinvoimalla, joita ei voida sammuttaa yöksi. Jos lisätarvetta ja piikkejä ilmaantuu, aletaan apuja ottaa hiilivoimasta ja kaasusta.

- Mitä kysytympää eli kalliimpaa sähkö on, sitä enemmän sitä tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla. Toisaalta fossiiliset ovat kalliimpia, sillä niiden hinnoissa on mukana esimerkiksi päästömaksuja, Malkus sivistää.

Tietoa Vattenfallin energiaperhe -kilpailusta 2016 - 2017

  • Kilpailu alkoi 1.10.2016 ja päättyi 31.3.2017.
  • Kilpailemassa oli kuusi suomalaista kotitaloutta.
  • Energiaperheet opettelivat käyttämään energiaa fiksummin, vähentämään energiankulutustaan ja viemään energiafiksuuden viestiä eteenpäin.
  • Kilpailijoita luotsasivat mentorit Jenni Kokander, Tommi Evilä ja Pekka Pouta sekä Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.
Kysy chatissa