Haluatko säästää rahaa? Ota mallia näistä perheistä!

-Energian säästäminen alkaa siitä, että alat ajatella asiaa, kertoo Energiaperhe-kilpailun voittanut hyvinkääläinen opettaja Johanna Heikkilä.

 

Vattenfallin Energiaperhe -kilpailussa on puolen vuoden aikana opittu, miten elää energiafiksumpaa elämää mukavuudesta tinkimättä. Kilpailussa kuusi perhettä säästi energiaa yhteensä yli 4 000 euron edestä. Jokainen perhe ylitti omat lähtöodotuksensa, eikä kukaan joutunut tinkimään tavallisesta, toimivasta arjesta tulosten takia. Kaikkien viesti oli, että säästöt syntyivät helposti ja hauskasti ja koko perheen yhteisenä puuhana. Moinen onnistuu keltä vain!

 

Tiivistä, eristä ja lämmitä ajatuksella

Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos auttoi perheitä uusien elintapojen etsimisessä.

-Kymmenienkin prosenttien energiansäästöön on mahdollisuus lähes kaikilla, Malkus rohkaisee.

Eniten yllätyin siitä, kuinka heikosti ilmanvaihtokoneen ja sen säätöjen merkitys kodeissa tunnetaan, hän kertoo.

Muita helppoja joka kodin korjausliikkeitä ovat esimerkiksi ledivalojen ja termoskannulla varustetun kahvinkeittimen hankkiminen, huolellinen tiskikoneen täyttäminen, ovien ja ikkunoiden tiivistäminen ja mattojen ja verhojen hyödyntäminen eristämisessä. Monissa asunnoissa on jopa epämukavan kuuma lattialämmityksen ollessa alati päällä tai ilmanvaihtokoneen lämmittäessä ilmaa sähköllä 20-asteiseksi kesäöisinkin. Alhaisempaan lämpötilaan tottuu todella äkkiä eikä kuumuutta enää kaipaa.

 

Onko ilmanvaihtokoneesi hallinnassa?

  • Etsi kodistasi yleensä katonrajassa sijaitseva, noin kuution kokoinen laatikko, jossa on säätimiä ja yleensä on/off -kytkin.
  • Etulevy on yleensä kiinni neljällä käsin avattavalla ruuvilla.
  • Puhdista kone käyttöohjeen mukaisesti, sammuta se, avaa ruuvit ja nosta etulevy pois.
  • Säädä kaikki lämmönsäätimet mahdollisimman pienelle: kesällä kokonaan pois ja talvellakin päälle vain, jos tuntuu vetoa.
  • Kesällä voit parantaa mukavuutta säätämällä lämmöntalteenoton pois päältä joko kytkimestä tai kääntämällä kenno toiseen asentoon.

 

Pysyvä elämänmuutos 

Kilpailun edetessä Malkuksen neuvoista ja perheiden oivalluksista tehtiin juttusarja ja videoita, joiden avulla sinäkin voit omaksua neuvot omaan arkeesi. Tekojen tarkoitus on pienentää energian kulutusta ilman, että elämismukavuudesta tarvitsee tinkiä.

-Isoin yllätys oli se, että oma käyttäytyminen pystyi muuttumaan merkittävästi ihan lyhyessä ajassa.

-Tarvittiin vain se, että energian säästämistä piti alkaa ajatella, Energiaperhe-kilpailun voittanut Heikkilän perhe kertoo.

-Mielestäni olimme voittajia jo siinä mielessä, että meidän elämämme on muuttunut nyt pysyvästi, perheen äiti Johannan Heikkilä lisää. Muutkin kilpailijat ovat vahvasti sitä mieltä, että uusista tavoista ei ole enää paluuta.

-Loppuelämäksi jäi tapa ajatella erilaisia ratkaisuja, Outi Retva iloitsee.

-Säästökeinoistamme mikään ei tuntunut tympeältä. Aiomme elää näin jatkossakin, suunnittelee puolestaan energiaperhe Tunturi.

 

Säästöillä lataisi 5,6 miljoonaa puhelinta

 Malkus Lindroos kertoo, että näiden kuuden perheen puolen vuoden säästöt vastaavat 15 kerrostaloasunnon vuosikulutusta.

-Tällä 37 500 kilowatilla lataisi iPhone 6:n 5,6 miljoonaa kertaa tai ajaisi 190 000 kilometriä Tesla S:llä, Malkus laskeskelee.

-Jos taas kaikki maamme kerros- ja rivitaloasujat säästäisivät puolet siitä, mitä rivitalossa asuva energiaperhe Yrjölä säästi, voitaisiin sähkösaunassa käydä kolmesti viikossa miljoonan vuoden ajan, Malkus nauraa.

  

 

Joukkovoimaa uusista sukupolvista

Miksi Vattenfallin kaltainen energiayhtiö sitten rohkaisee näin mittaviin säästöihin?

-Samasta syystä, kuin autovalmistaja puhuu huollosta. Nämä ovat käyttöohjeita, tapoja saada mahdollisimman suuri hyöty sähköstä. Tänä päivänä ekologiset arvot ovat ilman muuta tärkeitä meillekin, kertoo energia-asiantuntija Malkus Lindroos.

-Ihan pienetkin arkiset teot kasvavat ajan myötä isoiksi säästöiksi, ja jos moni tekee samalla tavalla, alkaa vaikutus olla merkittävä. Kilpailijaperheissä oli mukana paljon lapsia, joista kasvaa nyt uusi, hieno energiafiksujen sukupolvi, voittajaperheen energiaperhementori Jenni Kokander tiivistää kilpailun perimmäisen tarkoituksen.

Tietoa Vattenfallin energiaperhe -kilpailusta 2016 - 2017

  • Kilpailu alkoi 1.10.2016 ja päättyi 31.3.2017.
  • Kilpailemassa oli kuusi suomalaista kotitaloutta.
  • Energiaperheet opettelivat käyttämään energiaa fiksummin, vähentämään energiankulutustaan ja viemään energiafiksuuden viestiä eteenpäin.
  • Kilpailijoita luotsasivat mentorit Jenni Kokander, Tommi Evilä ja Pekka Pouta sekä Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.
Kysy chatissa