Time in controller:8.8.2022 23.01.09

Omakotitalo, Espoo 135 m2

  • Talon rakennusvuosi 1969
  • Vuotuinen sähkönkulutus on 6000 kWh
  • 14 aurinkopaneelia katolla, vuosituotto 3200 kWh
  • Lämmitys maa- ja ilmalämpöpumpulla
  • Vattenfallin 100-prosenttista aurinkosähköä myös sähköverkosta

Näin espoolainen omakotitalo onnistui


Aurinkopaneelit mahdollistavat ekologisen ja entistä omavaraisemman elämän espoolaisessa omakotitalossa. Laskelmien mukaan takaisinmaksuaikakin tulee olemaan aiottua lyhempi. Nenosen perheessä aurinkopaneelit mahdollistavat tulevaisuudessa sähköauton hankinnan ja kanalan perustamisen.

Omakotitalon piipusta tupruttava savu vaivasi Sami Nenosta joka aamu, kun hän lähti töihin. Talossa oli öljylämmitys. Öljyn markkinahinnan jatkuva nousu nosti Nenosen asumiskuluja ja öljyn käyttö tuntui ristiriitaiselta ekologisista arvoista välittävälle miehelle.

– Lopulliseen ratkaisuun vaikutti sähkönsiirtomaksun nousu asuinalueellani. Silloin päätin ryhtyä toimenpiteisiin, joiden avulla saisin sähkölaskuni pienemmäksi ja energiankulutuksen ekologisemmaksi.

Nenonen päätti sijoittaa maalämpöön ja jättää öljyn taakseen. Samalla kypsyi ajatus aurinkoenergian hyödyntämisestä, jonka avulla mies voisi ottaa askeleen kohti energiaomavaraisuutta.

Aurinkopaneelien hankintaa jarrutti kuitenkin kaksi ennakkoluuloa. Nenosta arvelutti, oliko aurinkopaneeliteknologia vielä lapsenkengissä. Toisekseen Suomen pimeä talvi ja siitä aiheutuva kausittaisuus aurinkoenergian tuotannossa mietitytti.

– Googlaaminen kumosi kaikki ennakkoluulot.

 

 

Sami Nenonen perheineen päätti laittaa pisteen isolle sähkölaskulle ja aloittaa samalla ekologisemman energian hyödyntämisen perheensä arjessa. Katso miksi Sami päätyi hankkimaan aurinkopaneelit Espoossa sijaitsevaan taloonsa.

Paneelien edut sinetöivät ostopäätöksen


Pimeän talven sijaan Nenonen päätti myös siirtää katseensa kohti valoisaa kesää, jolloin sähköntuotannolle otollisia tunteja olisi päivässä lähemmäs 20 usean kuukauden ajan. Valoisat kuukaudet tuottaisivat hyötyä niin paljon, ettei parin kuukauden tauko pidentäisi juurikaan investoinnin takaisinmaksuaikaa.

Sattumalta Nenosen sähköpostilaatikkoon tipahti samoihin aikoihin Vattenfallin uutiskirje, joka keskittyi aurinkopaneeleihin.

– Tallensin viestin. Uutiskirjeessä kerrottiin hyvin esimerkkien kautta aurinkopaneeleiden eduista ja niihin investoimisesta.  Se sinetöi ostopäätöksen. Olin jo päättänyt investoida maalämpöön, joten aurinkopaneeleihin kuluva 7500 euroa ei siinä vaiheessa enää mietityttänyt.

Uutiskirjeen luettuaan Nenonen jätti Vattenfallille yhteydenottopyynnön.

Aurinkoenergialla omavaraiseksi – kesällä täysin energiaomavaraisia päiviä


Pian yhteydenottopyynnön jälkeen Vattenfallin yhteistyökumppanin aurinkopaneeliasiantuntija saapui käymään Nenosen perheen luokse, Nuuksion kansallispuiston kupeeseen.    

 – Asiantuntija tarjosi todella hyvää palvelua, mitoitti sopivan paneelien määrän ja toimitti paneelit vielä etuajassa aikataulusta. Sain asennuksen jälkeen vielä opastuksen käyttöönottoon, eli lyhyen koulutuksen siihen, miten invertterin lukemia luetaan.

 Opastuksen jälkeen Nenosen ei ole tarvinnut tehdä muuta, kuin seurata sähköntuotantoa ja säästön kertymistä. Mobiilisovellus helpottaa numeroiden tarkistamista ja tekee siitä lähes koukuttavaa.

– Viime kesän lopulla sähkömittarin lukema ei noussut lainkaan. Sain kaiken energian aurinkopaneeleista. Kesäaikaan on päiviä, jolloin olen täysin energiaomavarainen.

 Omavaraisuus ilahduttaa ekologisia arvoja kannattavaa kuluttajaa. Jokainen paneelin tuottama kilowatti on säästöä sähköverkosta ostetusta sähköstä.

 – Aurinkopaneelit on asennettu katon lappeelle, joka antaa länteen. Iltapäivän ja illan lämmin aurinko porottaa niihin suoraan, eli sijainti on todella hyvä. 

Aurinkopaneelien takaisinmaksuaika luultua lyhyempi


Talven pimeinä kuukausina paneelit eivät tuota sähköä läheskään yhtä paljon kuin kesällä. Lumikerros ja pimeys pitävät tuotannon kurissa kuitenkin vain syksyn lopulta kevään alkuun.

– Talvella lumi sulaa mustista paneeleista nopeasti pois, kun aurinko tulee esiin. Lumen alla paneelit eivät tietenkään pääse keräämään valoa.

Heti kun paneeleiden pinta sulaa, ne alkavat tuottaa energiaa. Kevätpäiväntasauksen tienoilta päivät pitenevät hämärää aikaa pidemmiksi ja energiantuotanto kiihtyy.

– Vuodessa on noin kolme kuukautta, joiden aikana energiantuotanto on lähes mitätöntä. Silloin kulutan enimmäkseen sähköverkosta tulevaa sähköä.

Muutaman kuukauden tauko energiantuotannosta ei Nenosta haittaa. Aurinkopaneelit maksavat itseään takaisin suuren osan vuodesta ja sähkölaskut ovat minimissä kesän kuukaudet.

– Aiomme asua kodissamme pitkään, joten aurinkopaneelit ovat sijoitus myös tulevaa varten. Kuka tietää, miten teknologia lähivuosina kehittyy.

Aurinkopaneelit ovat olleet Nenosen kodin katolla nyt vajaan vuoden. Jo nyt laskelmat näyttävät siltä, että paneelit tulevat maksamaan itsensä takaisin nopeammin kuin Nenonen oli alun perin laskenut.

– Takaisinmaksuaika on lyhyempi kuin kuvittelin.

Aurinkopaneelien hyötyjä: Sähköauton hankinta edessä


Aurinkopaneeleiden hyödyt ovat Nenosen taloudessa varsin mittavat. Sähkölasku oli jo ennen aurinkopaneeleja melko pieni, joten aurinkopaneeleilla tuotetulla energialla hän pystyy kattamaan suuren osan kulutuksesta kevään ja kesän aikana.

– Sähkönkulutukseni on hyvin maltillista. Olen pitkiä päiviä töissä ja sauna on puulämmitteinen.

Lähitulevaisuudessa Nenonen suunnittelee kaartavansa talon pihaan sähköautolla. Se on tietysti sähkönkulutusta lisäävä sijoitus, mutta aurinkoenergian ansiosta auto voi kulkea osan vuodesta auringon voimalla.

 

Lisääntyvä sähkönkulutus vähentää Nenosen aurinkopaneeleiden tuottaman energian ylituotantoa, jolloin paneeleista on vielä suurempi hyöty.

– Harkitsen myös kanalan perustamista. Kanat tarvitsevat tietysti sähköpatterin kanalaan, jotta tarkenevat. Se on taas yksi kulu lisää, mutta aurinkopaneelit tasoittavat sähkölaskua maltilliseksi.

Tiesitkö, että voit saada ekologista aurinkoenergiaa pistorasiasta myös ilman aurinkopaneeleita? Tekemällä Täysaurinko -sähkösopimuksen teet luontoystävällisen ratkaisun ja arvovalinnan ilman isoa investointia tekniikkaan.

Valitse aurinkosähköä