Time in controller:5.12.2022 10.29.13

Omakotitalo, Padasjoki 180 m2

  • Talon rakennusvuosi 2005
  • Lämmitysmuotona suora sähkölämmitys
  • Varaava takka ja ilmalämpöpumppu
  • Vesivaraaja lämpenee aurinkoenergialla

Operaatio: sähkölaskun kutistus


Omakotitalon sähkölasku saatiin kuriin aurinkopaneelilla 25 vuoden tuotantotakuulla.

Sähkölämmitteisen omakotitalon sähkölasku saatiin vakituisesti matalammaksi aurinkopaneelien avulla. Kesäisin syntyy myös ylijäämätuotantoa, jonka Hallikkaan perhe myy sähköverkkoon.

Halu pienentää omakotitalon sähkölaskua motivoi Pekka Hallikasta etsimään vaihtoehtoista energiantuotantotapaa kodin sähkölämmityksen, takan ja ilmalämpöpumpun rinnalle.

– Ratkaisu oli aurinkopaneelit. Puhdas sähköntuotanto, pienentyvä sähkölasku ja mahdollisuus toimia ilmaston hyväksi tukivat päätöstä.

Päätös ei syntynyt hetkessä, vaan Hallikas oli harkinnut paneeleja jo vuosia. Hän haki tietoa aurinkopaneeleista Lappeenrannan Teknillisen korkeakoulun julkaisuista, laitetoimittajien ja Vattenfallin sivuilta.

Lopulta vakuuttavat näytöt hyödyistä – säästöistä ja pitkäaikaisesta takuusta – rohkaisivat hankintaan.

Hallikkaalla oli entuudestaan sähkösopimus Vattenfallin kanssa. Tuttuuden lisäksi kattavat infosivut vakuuttivat jättämään yhteydenottopyynnön Vattenfallille huhtikuussa 2015. Kahdessa kuukaudessa yhteydenotosta paneelit olivat käytössä.

– Kesäkuun lopulla paneelit oli asennettu katolle. Asennus vei kaksi päivää, jonka aikana paneelit laitettiin siististi katolle ja invertteri asennettiin talon tekniseen tilaan. Ulkoa ei näe, että mitään asennustöitä olisi tehty. On vain paneelit katolla.

Elämä paneelien kanssa on Hallikkaan omin sanoin huoletonta. Huoltotoimenpiteitä ei tarvitse tehdä, eikä ongelmia ole ollut. Katolla on 28 paneelia, joiden teho on yhteensä 7kWp.

– 25 vuoden tuotantotakuu vaikutti päätökseeni. Tuotantotakuu lupaa, että vielä 25 vuoden kuluttua teho on 80% alkuperäisestä.

28 paneelin järjestelmä asennettiin kahdessa päivässä.

Vuonna 2016 aurinkovoimala tuotti yhteensä 5480kWh puhdasta aurinkosähköä.

Tuotantoa yli tarpeiden - Vattenfall maksaa ylijäämäsähköstä


Hallikas klikkaa kuin huomaamattaan invertterin valmistajan Fronius Solar.web Live -sovelluksen kuvaketta puhelimen ruudulla.

– Tarkistan aurinkopaneelien tuoton lähes päivittäin. Se on koukuttavaa kuin älypuhelimen räplääminen, hän naurahtaa. Vaikka 2017 toukokuun alku oli kolea, paneelit tuottivat silti päivittäin runsaasti energiaa. Useana päivänä saimme n. 50 kWh energiaa. Kaikkien aikojen korkein päivätuotto toukokuussa oli 50,9 kWh.

Noin puolet vuodesta kodinkoneet ja ilmalämpöpumppu toimivat aurinkoenergian voimin. Omakotitalon sähkölasku pysyy kurissa ja minimissään keväästä syksyyn, vaikka esimerkiksi ympäri vuorokauden päällä oleva jääkaappi kuluttaakin suorasähköä. Vuonna 2016 taloudessa säästöä kertyi 448 euroa.

Pilvinen sää saa sähköntuotannon lukeman laskemaan, mutta aurinkoisena päivänä sähköä tulee enemmän kuin voi kuluttaa.

– Ainoa asia, joka mietityttää on se, ettemme vielä hyödynnä kaikkea tuotettua energiaa. Ylijäämätuotanto myydään Omatuotanto-sopimuksella takaisin sähköverkkoon ja Vattenfall maksaa pörssisähkön tuntihinnan mukaan meille takaisin.

Kesäkuukausina paneelien tuotto on suurta ja sähkönkulutus on pienenpää, kun esimerkiksi lämmitystä ei tarvita. Tällöin syntyy ylijäämätuotantoa. Vuoden 2016 aikana Hallikkaan 28 paneelia tuottivat yhteensä 5489 kWh. Siitä perhe pystyi hyödyntämään 2635 kWh ja verkkoon myytiin 2845kWh.

Pekka Hallikas onnistui säästämään sähkölaskusta 448 euroa yhdessä vuodessa.

Investoinnin vuosituottoprosentiksi ilman korkoja kehkeytyi 3,09 %.

7 kWp aurinkopaneelijärjestelmän tuotto lukuina


Aurinkopaneelien tuotto vaihtelee vuosittain ja se riippuu tietysti vuotuisesta aurinkoisten päivien määrästä. Vuonna 2016 Pekan aurinkopaneelijärjestelmä tuotti seuraavia lukuja.

Tuotetun sähkön ansiosta älypuhelimen voisi ladata jopa uskomattomat 494 000 kertaa.

Suoraan talouden käyttöön järjestelmä tuotti mukavat 2635 kWh sähköä.

Vuonna 2016 aurinkovoimala tuotti takaisin verkkoon myytäväksi 2845 kWh puhdasta aurinkosähköä.

Tiesitkö, että voit saada ekologista aurinkoenergiaa pistorasiasta myös ilman aurinkopaneeleita? Tekemällä Täysaurinko -sähkösopimuksen teet luontoystävällisen ratkaisun ja arvovalinnan ilman isoa investointia tekniikkaan.

Valitse aurinkosähköä