Tuntisähkö

Pörssisähkösopimuksella voit hyödyntää sähkön hinnan vaihteluita ja pienentää sähkölaskuasi. Sähkö hinnoitellaan tunneittain sähköpörssi Nord Poolin Suomen hinta-alueen spot-hinnoin. Voit siis suunnitella etukäteen sähkönkulutustasi seuraavan vuorokauden edullisimmille tunneille.

Sähköpörssin spot-tuntihinnat ovat nähtävinä edellisenä päivänä Vattenfallin ja Nordpoolin sivuilla sekä Fingridin tarjoamissa tuntihintamobiilisovelluksissa (Windows, Android, iPhone). Vattenfallin asiakkaana voit seurata omaa sähkönkäyttöäsi ja sen kustannuksia Vattenfallin Oma energia -palvelussa.

Tuntisähkö

Tuntisähkö

 • Markkinahintaa seuraava
 • Hyvä valinta, kun hinnat ovat laskussa
 • Läpinäkyvä hinnoittelu
 • Edut

  Pörssisähkön edut

  • Pysyt hyvin ajan tasalla sähkön hintakehityksestä.
  • Sähkösi hinta päivittyy päivittäin Nord Pool -sähköpörssin mukaisesti.
  • Sähkölaskusi perustuu todelliseen tuntikulutukseen ja kyseisen tunnin Spot-hintaan.
  • Sopimus on toistaiseksi voimassa, mutta voit helposti vaihtaa sopimuksesi kiinteähintaiseen sopimukseen.

  Tuntisähköasiakkaalla tulee olla jatkuvasti päällä oleva, tuntisarjaa toimittava etäluettava sähkömittari. Sähkömittarityypin voi tarkistaa paikalliselta jakeluverkonhaltijalta.

 • Hinnan muodostuminen

  Hinnan muodostuminen

  Tuntisähkö-sopimuksen hinnoittelu on täysin läpinäkyvä, sillä se perustuu Suomen hinta-alueen tuntikohtaisiin spot-hintoihin. Spot-hintaan lisätään Suomessa kulloinkin voimassaoleva arvonlisävero sekä Vattenfallin marginaali 0,29 snt/kWh. Lisäksi laskutetaan perusmaksu, joka on 2,95 €/kk.

  Spot-hinta on sähkön todellinen markkinahinta. Sähköpörssi Nord Pool laskee ja julkaisee seuraavan vuorokauden tuntikohtaiset spot-hinnat joka päivä noin kello 14. Spot-hinta määräytyy pörssissä sen mukaan, kuinka paljon sähköä on tarjolla suhteessa tarpeeseen eli kulutukseen. Lisäksi hintaan vaikuttaa hieman myös se, millä Nord Poolin hinta-alueista sähkö kulutetaan. Suomi on yksi yhtenäinen hinta-alue, joten spot-hinta on sama koko maassa.

  Yhden tunnin kustannus on kyseisen tunnin sähkönkäyttö kerrottuna vastaavan tunnin Tuntisähkö-sopimuksen hinnalla (arvonlisäverollinen spot-hinta + marginaali).  Kuukauden kustannus on puolestaan kuukauden kaikkien tuntien kustannusten summa.

  Esimerkkilaskelma yhden tunnin kustannuksesta, jolloin sähköä käytetään 10 kWh ja Suomen hinta-alueen arvonlisäverollinen spot-hinta on 3,68 snt/kWh.

  Tuntisähkö-sopimuksen hinta (3,68 + 0,29)           3,97 snt/kWh
  Sähkön käyttö 10 kWh
  Tunnin kustannus (3,97 snt/kWh x 10 kW) 39,7 snt
  Esimerkkilaskelmassa on käytetty vuoden 2015 tuntispot-hintojen keskiarvoa 2,97 snt/kWh (alv 0 %).

  Katso sähkön ajantasaiset tuntihinnat.

 • Sähkölasku

  Sähkölasku

  Sähkölaskusi suuruus vaihtelee kuukausittain, koska Tuntisähkön hinta seuraa tarkasti pörssissä toteutuneita hintamuutoksia. Saamme sähkön kulutustiedot suoraan verkkoyhtiöltäsi ja saat meiltä laskun kerran kuukaudessa.

  Tuntisähköasiakkaalla tulee olla jatkuvasti päällä oleva, tuntisarjaa toimittava etäluettava sähkömittari. Sähkömittarityypin voi tarkistaa paikalliselta jakeluverkonhaltijalta.