/Syksyn tehostamisvinkit

Lokakuu 2016

Sähkökatsaus: Sähkön hinta on nousussa

Sähkön hinta on nousussa muun muassa hiilen ja päästöoikeuksien hintojen nousun vuoksi. Lyhyellä aikavälillä hintojen nousuun vaikuttaa eniten vuodenaikaan nähden kuiva säätila Pohjoismaissa.

Sähkön johdannaismarkkinat ovat nousussa, johtuen hiilen, päästöoikeuksien sekä Saksan markkinoiden hintojen noususta. Nämä kaikki osaltaan vaikuttavat myös sähkön hintaan Suomessa. Lyhyemmällä aikavälillä Suomen spot-hintojen nousuun vaikuttaa viilenevät illat ja kuiva, sateeton, sää.

Määräaikainen sopimus

Määräaikainen, kiinteähintainen, sähkösopimus avulla voi varautua hintojen nousuun sitomalla hinta tämänhetkiselle tasolle. Kiinteä kuukausimaksu ja energian hinta pysyvät koko sopimuskauden ajan samoina, vaikka sähkön pörssihinta nousisi.

Jos sitoutuminen määräaikaiseen sopimukseen mietityttää, lisäturvaa voi hankkia liittämällä sopimukseen Vaihto-oikeuden. Vaihto-oikeus oikeuttaa vaihtamaan kiinteähintaisen määräaikaisen sopimuksen sopimuskauden aikana uuteen edullisempaan, vähintään saman kestoiseen sopimukseen. Jos sähkön hinta laskee sopimuskauden aikana, sähkölaskua voi Vaihto-oikeuden avulla pienentää entisestään.

Tuntisähkö

Tuntisähkön hinnoittelu perustuu sähköpörssi Nordpoolin toteutuneisiin tuntihintoihin ja asiakkaan tuntikohtaisiin kulutuksiin. Nordpoolin hinnat seuraavat voimakkaasti säätilaa, ja hinta voi hetkellisesti nousta korkeaksi. Toisaalta keskimääräisesti Tuntisähkö on jo useamman vuoden ajan ollut sopimustyypeistä edullisin, mutta myöskin asiakkaan omatoimisuutta vaativa. Tiedostava asiakas seuraa sähkön tuntihintaa ja välttää energiankulutusta vuorokauden kalleimpina tunteina.

SmartPlugilla fiksua valaistusta

Yksittäisen sähkölaitteen kulutusta voit seurata helposti omalla älylaitteella. Sinun tarvitsee vain ladata Vattenfallin ilmainen mobiilisovellus ja hankkia SmartPlug-älypistorasia. SmartPlug on oiva apuväline Tuntisähköä käyttävälle, mutta sopii myös kaikille omasta energiankulutuksestaan kiinnostuneelle.

SmartPlugin avulla voit ohjata kotisi sähkölaitteita, vaikket olisikaan paikalla. Esimerkiksi lomalle lähtiessä valoja on hyvä pitää välillä murtovarkaiden vuoksi päällä. Niiden ei kuitenkaan tarvitse olla päällä aamusta iltaan, vaan voit kätevästi ajastaa SmartPlugin avulla ne syttymään pimeän tultua. Iltaisin syttyvät valot ovat hyödylliset myös huonekasveille ja kodin lemmikeille.

  • Yhteystiedot