Oletko hankkimassa aurinkopaneeleja? Muista nämä asiat!

Sähkön siirtohintojen korotus ja kuluttajien lisääntynyt tietoisuus ilmastouhkista ovat kasvattaneet aurinkopaneelien kysyntää. Kevätauringon paistaessa kirkkaana monia houkuttaa mahdollisuus omavaraiseen sähköntuotantoon. Hankintaan kannustavat hiilijalanjäljen pienentämisen lisäksi laskeneet hinnat ja aurinkosähköjärjestelmien korkea kotimaisuusaste. Millaisia asioita paneelien hankintaa harkitsevan tulisi ottaa huomioon? Energiayhtiö Vattenfall jakaa parhaat vinkkinsä.

 

1. Mitoita järjestelmä oikein

Aurinkopaneelijärjestelmä kannattaa mitoittaa niin, että tuotetun sähkön voi suurelta osin käyttää itse. Näin järjestelmästä saa parhaan mahdollisen taloudellisen hyödyn, säästäen sekä sähkön myynti- että siirtomaksut. Verkkoyhtiöt ovat viime aikoina korottaneet tuntuvasti siirtomaksujaan. Hyvin mitoitettu järjestelmä on sen verran iso, että se tuottaa riittävästi sähköä myös syksyllä ja keväällä. Kesällä syntyy siis jonkin verran ylijäämää, ja se kannattaa myydä verkkoon. Mitoituksessa kannattaa käyttää ammattilaisen apua.

2. Mieti järjestelmän käyttötarkoitus

Kesämökillä paneelit voivat olla ainoa sähköntuoton lähde, mutta omakotitalossa tarvitsee talvella lisäsähköä. Omakotitalossa aurinkopaneelit kytketään talon sähköverkkoon ja ne tuottavat sähköä kaikille laitteille, jolloin ostetun sähkön tarve vähenee. Toisaalta verkosta voi käyttää sähköä silloin, kun tarve on suurempi kuin oman tuotannon määrä.

Mökille saa aurinkopaneeleilla sähköt usein huomattavasti edullisemmin kuin liittymällä sähköverkkoon – liittymämaksut voivat olla jopa useita tuhansia euroja. Sähköverkosta riippumattomiin järjestelmiin sisältyy akusto, joka varastoi auringon tuottamaa päästötöntä energiaa. Akusto mahdollistaa laitteiden toiminnan yöllä tai silloin kun aurinko ei paista.

3. Älä pihtaa asennuksessa

Aurinkopaneelijärjestelmien heikko kohta saattaa yllättäen olla asennustelineissä ja tarvikkeissa. Jos niitä ei ole suunniteltu Suomen oloihin, ne saattavat hapettua pilalle ennen aikojaan. Isommissa järjestelmissä asennus kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi sekä tarkistaa telineiden ja tarvikkeiden laatu asentajalta.

4. Tutustu piikkiwatteihin

Aurinkopaneelien teho ilmoitetaan piikkiwatteina (kWp). Esimerkiksi 3 kWp-tehoisella järjestelmällä voi Etelä-Suomessa vuoden aikana tuottaa sähköä arviolta 2 400–3 000 kWh ja Pohjois-Suomessa 2 100–2 700 kWh. Järjestelmän teho tyypillisenä aurinkoisena päivänä on pyörii n. 4/5 piikkiwateista, eli esim. 3000 Wp järjestelmä tuottaa auringon paistaessa siis n. 2400 W tehon. Parhaan hyödyn saa, jos talon sähkönkulutus aurinkoiseen aikaan on samaa luokkaa.

5. Ymmärrä inverttereitä

Invertteri muuttaa paneelien tuottaman sähkön sähkö- ja jakeluverkon mukaiseksi vaihtovirraksi. Isompiin järjestelmiin kannattaa valita kolmivaiheinen invertteri, joka mahdollistaa sähkön hyödyntämisen täysimittaisesti kaikissa, myös suurta tehoa vaativissa laitteissa (esim. liesi, kiuas tai lämminvesivaraaja). Järjestelmätoimittajissa on eroa sen mukaan, minkälaisia inverttereitä he tarjoavat.

6. Tarkista takuut

Aurinkopaneelijärjestelmä on pitkän tähtäimen investointi, ja siksi takuuajat on hyvä tarkistaa. Paneeleilla on hyvä olla 10 vuoden takuu materiaali- ja valmistusvirheille ja 25 vuoden tehontuottotakuu. Invertterillä on tyypillisesti 5 vuoden takuu. Asennusjärjestelmällä voi parhaimmillaan olla yli 10 vuoden takuu.

Aiheeseen liittyvät linkit

 

Vattenfall on yksi Suomen suurimmista valtakunnallisista sähkönmyyjistä. Vattenfall tarjoaa myös erilaisia energiafiksuja tuotteita sekä jakaa neuvoja ja tietoa energiatehokkaaseen elämään. Vattenfall edistää kestävää kehitystä yhdessä kuluttajien kanssa. www.vattenfall.fi

Kysy chatissa