Ellenin koti lämpenee ilmalämpöpumpuilla

Ilmalämpöpumppu leikkaa lämmityskauden sähkölaskuja

Ilmalämpöpumppu on monessa kodissa tuikitarpeellinen kapine, kun ulkolämpötila kääntyy syksyllä laskuun. Oikein valittu ja käytetty pumppu pienentää lämmityskauden sähkölaskuja selvästi.

Ilmalämpöpumppu on edullinen lämmitysmuoto etenkin öljy- tai sähkölämmitteisissä omakoti- ja rivitalokodeissa, joissa lämmityskauden alkaminen tietää isoja laskuja. Sillä on myös helppo ylläpitää pohjalämpöä kesäasunnossa, jota ei käytetä talven aikana.

- Ilmalämpöpumpulla voisi periaatteessa korvata esimerkiksi sähkölämmityksen kokonaan. Taloudellisesti kannattavinta on kuitenkin hankkia vain sen tehoinen lämpöpumppu tai pumppuja, että teho riittää lämmittämään kodin silloin, kun ulkolämpötila pysyy alle 10–15 pakkasasteessa. Kovemmilla pakkasilla otetaan avuksi sähköpatterit, kertoo energia-asiantuntija Malkus Lindroos Vattenfallilta.

Pumpusta saa parhaimman hyödyn irti avarassa kodissa, jossa lämpö pääsee leviämään tehokkaasti. Kaksikerroksisessa kodissa kannattaa hankkia oma ilmalämpöpumppu kumpaankin kerrokseen.

Useamman satasen säästö vuodessa

Ilmalämpöpumppu toimii sähköllä, joten tuntuu erikoiselta, että koti lämpiäisi sen avulla edullisemmin kuin vaikkapa sähköpattereilla. Pumppu kuitenkin tuottaa enemmän lämpöä kuin kuluttaa sähköä.

- Ilmalämpöpumppu siirtää lämpöä ulkoa sisälle. Kun pumppu käyttää yhden kilowattitunnin sähköä, se siirtää sillä lisäksi kaksi kilowattituntia lämpöä ulkoa. Sisälle saadaan siis kolme kilowattituntia lämpöä yhdellä kilowattitunnilla sähköä, Lindroos selvittää.

- Sähkölaskussa näkyvä säästö riippuu pumpun tehosta, mutta peruspumpun kanssa vuosittainen säästö lähtee 400 eurosta ylöspäin.

Ennen kuin ilmalämpöpumpun avulla kertyvistä säästöistä päästään nauttimaan, pitää sijoittaa euroja sen hankkimiseen ja asentamiseen. Oikein mitoitettu ja käytetty pumppu maksaa itsensä nopeasti takaisin.

- Ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää mahdollisimman suuri osa ajasta. Mutta toisaalta pienemmällä käytöllä oleva pumppu kestää pidempään eli sekin maksaa itsensä takaisin käyttöikänä.

Ensin pumppu, vasta sitten muu lämmitys

Ilmalämpöpumppua ei saa asentaa itse, joten helpoimmalla pääsee, kun ostaa pumpun ja asennuksen samassa paketissa. Myyjältä saa apua omaan kotiin sopivan pumpun valintaan.

- Ilmalämpöpumpuissa on tehon lisäksi eroja esimerkiksi ulkonäössä ja huoltotarpeessa sekä erilaisissa lisätoiminnoissa, kuten esimerkiksi automaattipuhdistuksessa ja ilmankostutuksessa ja -puhdistuksessa. Pumppuostoksille lähtiessä on hyvä tietää omasta kodista perusasiat, muun muassa lämmitykseen kuluvan sähkön määrä, neuvoo Malkus Lindroos Vattenfallilta.

Ennen ilmalämpöpumpun käyttöönottoa on hyvä tutustua sen toimintaan, jotta siitä ei vahingossa koidukin lisälaskua. Tarkoituksena on saada pumpusta ensisijainen lämmönlähde, jonka tueksi otetaan muut lämmitysmuodot vasta tarvittaessa.

- Tärkeintä on tiedostaa kaikki kodin lämmönlähteet, esimerkiksi ilmanvaihtokoneen tuloilmanlämmitin, lattia- tai kattolämmitys tai suorat sähköpatterit. Lämmityskaudella pumppua ei ikinä säädetä automaattiasentoon, sillä silloin se voikin alkaa jäähdyttää kotia, jos lämpötila nousee hetkellisesti esimerkiksi auringonpaisteen tai takkatulen vuoksi.

Vattenfall myy sähköä kaikkialle Suomeen (lukuun ottamatta Ahvenanmaata) ja on yksi maan suurimmista sähkön myyjistä. Meiltä voit valita itsellesi sopivan sähkösopimuksen ja tavan, jolla haluat sähkösi tuotetun. Tarjoamme ja kehitämme asiakkaillemme myös muita sähköön liittyviä tuotteita ja palveluita, joiden avulla voit ottaa sähkölaskusi hallintaan.
www.vattenfall.fi

Tutustu Vattenfallin ilmalämpöpumppumallistoon


2-20131023-103647

Ellenin koti lämpenee ilmalämpöpumpuilla ja takkatulella

Vanhasta asemarakennuksesta itselleen kodin remontoinut juontaja Ellen Jokikunnas hankki taloonsa kolme ilmalämpöpumppua heti remontin alussa. Talossa on myös yhteensä yhdeksän tulisijaa, mutta pumput ovat lämmityksessä korvaamaton apu etenkin niinä päivinä, kun talon rouva ei ole kotona syöttämässä puita takkaan.

- Laitan ilmalämpöpumput päälle yleensä näihin aikoihin syksyllä. Pumput on sijoitettu sen mukaan, missä huoneissa vietämme eniten aikaa, sillä meillä on paljon pieniä oviaukkoja, jotka hidastavat lämmön leviämistä koko taloon, Jokikunnas kertoo.

Ilmalämpöpumput valittiin aikoinaan energiatehokkuuden perusteella ja kaupan päälle tuli sisustukseen istuva ulkonäkö. Ellen Jokikunnas uskoo, että ilman pumppuja sähkölaskut olisivat aivan toista luokkaa, sillä lämmittämiseen pelkällä sähköllä ”tarvittaisiin lottovoitto”.

- Kuulun Facebookissa vanhoissa asemarakennuksissa asuvien ryhmään, ja meillä kaikilla on hyviä kokemuksia ilmalämpöpumpulla lämmittämisestä. Museovirastokaan ei takkuile pumppuja vastaan, sillä niitä varten tarvitaan vain maksimissaan nyrkin kokoinen reikä seinään, eivätkä ne tuhoa painovoimaista ilmanvaihtoa.

Ilmalämpöpumppujen käyttäminen on sujunut remppanaiselta helposti – lukuun ottamatta alkuaikojen pientä unohdusta huoltotoimenpiteiden kanssa.

- Parina ensimmäisenä vuotena unohdin puhdistaa suodattimet ja pumppu alkoi rämistä kummallisesti. Kutsuin maahantuojan edustajankin Helsingistä asti katsomaan, onko pumppu mennyt rikki. Hän nosti suodattimen esille ja sanoi, että mitä jos imuroitaisiin tämä. Se oli tee-se-itse-naiselle hirveän noloa, Jokikunnas nauraa.

Lisätietoa